Comença el festival internacional de fotoperiodisme Photon amb el desafiament del canvi climàtic

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de maig de 2018
 
Imagen de la noticia

El Festival Photon celebra la seua huitena edició al Centre Cultural La Nau, fidel al seu principal objectiu: acostar el fotoperiodisme a la societat i reivindicar el seu paper d’eina del canvi social.

Del 8 al 12 de maig hi haurà a València una sèrie d’activitats culturals relacionades amb el fotoperiodisme i el documentalisme: sis conferències, vuit exposicions, projeccions nocturnes, taller i visió de porfolis. Tota la informació està disponible en: http://www.photonfestival.com/

Aquesta edició proposa reflexionar sobre les conseqüències del canvi climàtic com un dels majors desafiaments del nostre temps i aquest serà un dels problemes que tractaran dues exposicions. La primera, Matar el món I, que es podrà veure al Centre Cultural de la Nau, seu de Photon València, tindrà́ l’objectiu de conscienciar-nos sobre les causes i els efectes del canvi climàtic i l’important paper que juguem tots en les nostres activitats diàries. La segona, Matar el món II, es farà a les marquesines de les parades dels autobusos de l’EMT i als autobusos. Aquesta exposició es fa gràcies a la col·laboració amb l’EMT. La resta d’exposicions té el nexe d’unió dels mals que produeix l’home a la societat.

El Festival Photon s’encarrega de presentar per primera vegada a Espanya el premi anual Llibre de Proves Fotogràfiques, amb World Press Photo, que reconeix el valor i el compromís amb els drets civils del treball d’un fotògraf documental. El guanyador d’aquesta edició és el fotoperiodista Josué Rivas pel seu projecte Standing Strong, sobre el despertar espiritual dels qui es van oposar a la construcció de l’oleoducte Dakota.

Com cada any, a banda de les exposicions hi ha conferències, que enguany tindran lloc al Centre Cultural de la Nau. Dijous 10, Javier Cors, guanyador de la beca Photon de 2015, director de OAK Magazine i ambaixador de Sigma, parlarà sobre la professió. En les conferències hi ha altres noms: Javier Zurita, Ofelia de Pablo, Hanna Jarzabek, Marta Soszynska, Alberto Rojas, Lola Ferro i Andoni Lubaki.

Les projeccions nocturnes de Photon, gratuïtes i obertes al públic, es faran al claustre de La Nau. Hi podrem veure treballs de referència, projectes de les escoles de fotografia i multimèdia en col·laboració amb professionals nacionals i estrangers.

La novetat i gran aposta d’enguany és el primer  premi  d’adquisició amb el patrocini de la  Fundació Cañada Blanch, amb una aportació econòmica de 2000€. El festival vol obrir així una via al fotoperiodisme i a la fotografia documental en l’àmbit del col·leccionisme. En aquesta huitena edició el guanyador de la beca Photon rebrà un premi econòmic de mil euros, l’edició d’un mínim de cent llibres patrocinats per la Imprenta CG i un objectiu Sigma.

El Festival Photon presenta en 2018 una nova beca per a joves fotògrafs: el premi Enrique Algarra de suport a estudiants amb projectes fotogràfics, que patrocina personalment Enrique Algarra, fotògraf i professor de l’EASD de València des de fa més de trenta anys i col·laborador de l’agència Fotostock. Aquest premi s’afegeix a la beca Photon per a autors novells.

El festival, que manté l’aposta de ser una plataforma internacional de talents novells, presenta en aquesta edició el premi Xarxa Europea de Fotografia, del Festival Photo de Budapest, que elegirà el guanyador entre els finalistes i organitzarà una exposició a Hongria per a l’edició de 2019.

El festival, que nasqué a València, manté el compromís de reconèixer el valor de l’important paper de la fotografia en la societat.

Per huité any consecutiu té el patrocini de la Fundación Cañada Blanch. El Centre Cultural de la Nau és la seua seu oficial.

En 2018, la beca del Festival PhotOn té el patrocini de la Fundación Cañada Blanch, la impremta CG, One Shot Hotels, Sigma, el Festival Photo de Budapest i Enrique Algarra.

Són col·laboradors destacats del festival la Fundació Caixa Mediterrani, l’EMT de València i Metrovalència.