Comença una variada programació de cursos al Jardí Botànic

  • Jardí Botànic
  • 15 d’abril de 2019
 
Cursos primavera Botànic

Amb la primavera, arriba una nova edició de la programació formativa del Jardí Botànic de la Universitat de València adreçada a tots els públics. Aprendre a determinar plantes, a elaborar licors i melmelades a partir de plantes autòctones, cultiu d’orquídies, cianotípia tèxtil o jardineria a la ciutat de València són algunes de les activitats formatives que s’ofereixen i que pretenen contribuir a donar a conèixer la natura que ens envolta i que tota classe de públic trobe la seua manera d’apropar-se al món de les plantes.

Elaboració de licors i melmelades casolanes i determinació de plantes són les dues primeres propostes que ofereix el Jardí Botànic en la programació de primavera d’enguany. El primer curs permet apropar-se de manera lúdica a l’etnobotànica de les terres valencianes, riques en fruites i plantes aromàtiques de tota classe amb què s’elaboraran productes casolans. El segon, per altra part, és un curs pràctic per aprofundir en el coneixement de la flora valenciana, espècies més comuns i característiques, mentre s’aprén a utilitzar claus de determinació.

Al mes de maig, arriben altres suggeridores formacions relacionades amb les plantes. Per exemple, un curs sobre els jardins de la ciutat de València amb què les persones assistents descobriran la vegetació i l’arquitectura paisatgística de diferents zones verdes de la ciutat: Monforte, la Rambleta, Parc Central... Observar-les amb deteniment permet analitzar part de la història de la jardineria a València, estils, usos i utilitats. També actualitza la formació en cianotípia, una antiga tècnica fotogràfica vinculada a la botànica. En aquesta ocasió, s’explorarà la seua aplicació sobre suports tèxtils per permetre la personalització de robes i fomentar, a la vegada, la reutilització d’objectes de consum. A més, s’ofereix un curs sobre botànica recreativa, per fabricar productes cosmètics i de neteja, i un altre sobre cultiu d’orquídies, unes de les plantes que més fascinació produeixen hui en dia. Com aconseguir que cresquen sanes i puguen florir espectacularment són els objectius d’aquest curs.

 

Il·lustrant la ciència 7

Al juny, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull la setena edició d’un curs intensiu i especialitzat: Il·lustrant la ciència 7. Amb Miquel Baidal, coordinador d’ Illustraciencia, i Clara Cerviño, biòloga i il·lustradora científica, de professorat, té com a objectiu final proporcionar a les persones participants les eines necessàries per a la creació d'il·lustracions científiques professionals.

La il·lustració ha format part de les expedicions botàniques des de fa segles. La seua missió era registrar totes les espècies desconegudes i comprendre la seua anatomia i comportament. Hui en dia, encara que podem pensar que les fotografies compleixen aquesta missió, cal tenir en compte que no sempre permeten analitzar al detall la textura o el color d'un individu o representar una espècie de forma general. És la il·lustració científica qui pot encarregar-se d'això, així com mostrar espècies extintes o processos que succeeixen al llarg del temps, com el cicle de vida d'una planta, en una sola imatge.

La il·lustració científica és una disciplina que té com a finalitat sintetitzar i representar informació per a transmetre amb rigor i claredat el treball del personal investigador i que intenta que la seua comprensió siga més amena. Permet, per tant, l'aproximació visual a un concepte científic de forma precisa, clara i objectiva. Formar a professionals en aquest àmbit és l’objectiu d’aquest curs intensiu i especialitzat que combina formació presencial i a distància.

 

Més informació: http://links.uv.es/vq0qw7T

Arxivat en: Cultura , Jardí Botànic