Les complicacions de la diabetis afecten molt desigualment pacients de diferents grups ètnics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de novembre de 2021
 
D'esquerra a dreta, dalt: Yasmín Ezzatvar i Robinson Ramírez; baix: Antonio García i Mikel Izquierdo.
D'esquerra a dreta, dalt: Yasmín Ezzatvar i Robinson Ramírez; baix: Antonio García i Mikel Izquierdo.

La professora i investigadora de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la UV Yasmín Ezzatvar, juntament amb investigadors d’altres centres, conclou que el grup racial o ètnic dels pacients amb diabetis mellitus tipus 1 i 2 influeix en el pronòstic de la malaltia, a causa de les diferències en la mortalitat, el risc de malaltia renal o el risc de malaltia cardiovascular. En la seua investigació, han analitzat dades de 2.416.516 persones diagnosticades. Aquest és el primer estudi que quantifica aquestes diferències.

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica que es caracteritza per presentar nivells de glucosa en sang elevats i representa una de les principals causes de mortalitat a tot el món. En comparació amb les persones sanes, els pacients amb diabetis tenen una esperança de vida més curta que s’atribueix directament al desenvolupament de complicacions derivades de la hiperglucèmia, excés d’àcids grassos lliures i resistència a la insulina. L’estudi publicat a la revista Diabetología, situada entre les 10 més rellevants de la categoria Endocrinologia i Metabolisme al JCR i que compta amb un factor d’impacte de 10,1, ha mostrat que hi ha més risc de presentar complicacions diabètiques segons el grup racial o ètnic del pacient.

El treball indica que, en comparació amb les persones de raça blanca, les d’ètnia maori presentaven un 88% més risc de mortalitat per totes les causes, els pacients hispanoamericans tenen menys risc de patir complicacions macrovasculars de la diabetis com a malaltia cardiovascular, i les persones de raça negra presenten un 54% més gran de risc de malaltia renal en etapa terminal. No s’han trobat diferències en el risc d’altres complicacions, com ara amputacions, entre persones d’altres grups racials o ètnics.

Per tant, l’autora i els autors de l’estudi consideren que “l’ús de categories racials/ètniques s’hauria d’incloure en les guies clíniques internacionals, almenys fins que es dispose d’altres predictors més precisos”. D’aquesta manera, conèixer la susceptibilitat a desenvolupar certes complicacions clíniques associades a grups racials o ètnics concrets, no només ajudarà a identificar aquells pacients que presenten més risc, sinó que permetrà que la comunitat mèdica avance un pas més cap a l’objectiu més específic d’“identificar diferències interindividuals, fins i tot dins de cada grup racial/ètnic”, cosa que ajudaria a personalitzar i individualitzar el tractament a cada pacient.

Yasmín Ezzatvar, juntament amb Robinson Ramírez-Vélez i Mikel Izquierdo (Universitat Pública de Navarra-UPNA) i Antonio García-Hermoso (Navarrabiomed), afegeixen també que la literatura científica actual inclou estudis on molts grups racials/ètnics estan molt infrarepresentats, i aquest és un problema que requereix ser solucionat amb urgència.

Es tracta del primer estudi que ha analitzat i quantificat les diferències racials/ètniques en el risc de presentar complicacions diabètiques. Ezzatvar considera que “aquest tipus d’estudis contribueix que entenguem un poc millor aquesta malaltia, i posa de manifest la complexitat en el maneig clínic i les decisions terapèutiques en pacients diagnosticats amb diabetis, la presentació clínica dels quals, resposta al tractament i desenvolupament de complicacions micro i macrovasculars pot diferir”.

 

Article:

Ezzatvar, Y., Ramírez-Vélez, R., Izquierdo, M. et al. «Racial differences in all-cause mortality and future complications among people with diabetes: a systematic review and meta-analysis of data from more than 2.4 million individuals». Diabetología 64, 2389–2401 (2021). https://doi.org/10.1007/s00125-021-05554-9