Concentració a les portes de Rectorat pel Dia de la Dona

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de març de 2019
 
Concentració Rectorat
Concentració Rectorat 2019

La concentració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona ha tingut lloc el divendres pel matí a les 12 hores a la porta de l’edifici de Rectorat. Encapçalat per la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, la concentració ha estat convocada per la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona i la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat.

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d'activitats culturals i didàctiques que se celebren durant diferents dies al voltant del 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran diverses setmanes. 

L’acte institucional estava programat per al dimecres 6 de març a La Nau Centre Cultural. Després de la lectura del manifest institucional, la catedràtica de Dret Constitucional i directora del Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Yolanda Gómez Sánchez, impartí la conferència, 'Dona i Constitució'. A la Capella de la Sapiència, el cor de dones 'A cau d’orella' interpretà el concert especial amb motiu del Dia de les Dones. A continuació, s’inaugurà l’exposició 'Self Made Woman' de Concha Ros a la Sala Oberta, i finalment es pogué vore la Performance 'Kalidoscopica' de María Tamarit en el mateix claustre de La Nau Centre Cultural.

Campanya  #StopCallaBonica #StopCallaBonita

La programació, però, del 'Març per la Igualtat' va arrancar divendres 1 de març a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (FFTiC) amb el llançament de la campanya #StopCallaBonica #StopCallaBonita. Es tracta de Hashtags creats per la FFTiC per a denunciar situacions de micromasclismes lingüístics a través de les xarxes socials. Al corredor primer pis de la mateixa facultat s’ha inaugurat l’exposició 'Un món sense dones = Un món incomplet', a càrrec de la professora Isadora Guardia i alumnat del Grau en Comunicació Audiovisual. L’exposició es podrà visitar fins al 31 de març de 2019.

La Universitat de València lliurà dilluns, 4 de març la seua Medalla a Carme Valls, impulsora de la Medicina des de la perspectiva de gènere. L’acte va estar presidit per la rectora, Mavi Mestre, i la ‘laudatio’ fou llegida per Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència i Documentació.

Dones i Arqueologia

De l'1 al 15 de març s'ha instal·lat en el vestíbul de la Facultat de Geografia i Història un photocall perquè les persones que vulguen es facen una foto i la compartisquen, si volen amb un comentari, per les xarxes socials amb l'etiqueta #DonesiArqueologia. La millor foto i comentari rebrà un lot de llibres del Departament de Prehistòria i Arqueologia i Història Antiga.

Jornades de Ciència i Gènere

La Societat Espanyola d'Astronomia va organitzar unes Jornades de Ciència i Gènere els dies 4 i 5 de març a València i la Universitat ha sigut la seu d’alguns dels actes. La vicepresidenta del govern valencià Mónica Oltra va presidir la inauguració de les jornades aquest dilluns a la Faculat de Filologia, Traducció i Comunicació.

L'encontre incloïa dues activitats obertes al públic en general. Angela Saini, periodista científica britànica, escriptora, divulgadora i autora de Geek Nation, presentà dilluns el seu últim llibre, 'Inferior' que tracta de com la ciència infravalora a la dona i com les investigacions reescriuen la història. 

Dimarts 5 es va celebrar la taula redona ‘La carrera científíca de les dones’, amb Teresa Riesgo, directora general d’Investigació, Desenvolupament i Innovació del ministeri; Maria Dolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València; Rafael Rebolo i Casiana Muñoz-Tuñón, director i vicedirectora de l’IAC; Isabel Márquez, vicedirectora de l’IAA; Maria Luisa García, de FRACTAL, SLNE; i Francesca Figueras, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Societat Española d’Astronomia.

De vesprada a les 19 hores, tancà les jornades Dava Sobel, reportera, escriptora i divulgadora científica nord-americana amb la seua conferència ‘L'univers de vidre. La història de les dones de Harvard que ens van acostar els estels’. La web de las jornades i el programa complet es poden consultar en http://cienciaygenero.uv.es/

La Facultat de Fisioteràpia organitza un any més actes especials amb motiu del Dia de les Dones. 'La construcció de la desigualtat i el camí cap a la igualtat en la UV' és el títol de la conferència que impartirà Amparo Mañés Barbé, directora de la Unitat d'Igualtat, el 6 de març a partir de les 10:30 hores. 'A més igualtat, més llibertat i més felicitat' amb l’Escola de pallassos 'L@s Hij@s de Augusto' es conclourà l’acte.

'Dona i lideratge científic en l'actualitat'

La III Jornada de la Dona Científica 'Dona i lideratge científic en l'actualitat', organitzada per l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), se celebra aquest dijous 7 de març al Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del Parc Científic amb les ponències d’Esther Rodríguez Blanco, responsable de l'activitat d'incentivament de l'Oficina Europea del Ministeri d'Economia i Competitivitat i la secretaria d'Estat de R+D+i; Paola Ferrario, investigadora associada en la Fundació Basca per a la Ciència, Ikerbasque; Mónica Bolufer Peruga, catedràtica de la Universitat de València del Departament d’Història Moderna i Contemporània; i Carmen Agustín Pavón, professora ajudant doctora de la Universitat de València del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física. 

En la jornada participaran també Josefina Bueno Alonso, directora general d'Universitat, Investigació i Ciència; Begoña Milian Medina, vicedegana de la Facultat de Química; i Amparo Mañes Barbé, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València. La rectora María Vicenta Mestre Escrivá clausurarà la jornada. 

Dijous 7 de març en horari de vesprada, hi hagué una jornada universitària organitzada per les Comissions d’Igualtat de Blasco Ibáñez on es presentà l’Informe Sombra al GREVIO a propòsit del Conveni d’Istambul contra la Violència de Gènere. L’acte que comptà amb la participació de Federico Buyolo, director de l’Oficina de l’Alta Comissionada del Govern d’Espanya per a l’Agenda 2030. A la Sala Palminero de la Facultat de Geografia i Història.

Durant tota la setmana la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació té una extensa programació. Dimecres, 6 de març a les 12 h, a l’aula 402 es realitzà un Recital de Spoken Word amb Mississipi i una acció de Body Paint a càrrec d’AriBodyArt. 

Dijous, 7 de març la Performance Kellys, a càrrec d’alumnat del Grau en Comunicació Audiovisual; una xarrada sobre ‘María Moliner en Valencia (1930-1946)’ a càrrec de Mercedes Quilis i Mª José Martínez Alcalde; i un concert a càrrec de la filòloga, poetessa i música Carolina Otero. Divendres 8 de març, des de les 10 hores, al mateix hall, es fa un taller de pancartes literàries.

La Facultat de Ciències Socials ofereix una extensa programació durant tot el mes de març que té com a títol 'Gràcies a les dones serem lliures'. A partir de dimarts, 5 de març, mercadet i tallers diversos de Feminisme Gràfic, Activistes valencianes...

Dimarts 5 de març es va desenvolupar la primera de les sessions de la I Jornada Dones i Treball(s) en el Territori. 'De les Franceses de Senija a les estisoradores de Benissa' a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Socials a les 11 hores. La segona de les sessions, dijous 7 de març a les 16 hores, 'Les espigolaores: la memòria de l’horta de València'.

Dimecres 6 de març a l’esplanada de la Facultat de Ciències Socials hi hagué la intervenció 'Dones i Esport: Subvertint desigualtats de gènere. La classe d’esgrima', a càrrec de Laura Pérez Aguado del Club d’Esgrima.

A la Sala Manuela Ballester de la Facultat de Ciències Socials, des del 7 de març fins el 5 d’abril es podrà visitar l’exposició '(Ó)bulos' a càrrec d'Antonia Carbonell, Nora Pastor, Carmen Cebrián i Pepa Arróniz.

Dimarts 12 de març, a l’esplanada de la Facultat de Ciències Socials a partir de les 10 hores hi haurà dos monòlegs,  'Acaso no soy mujer?' a càrrec de Vivian Ntih i 'Buscando mi yo'.

El 21 de març, a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Socials, a  les 15.30 hores hi haurà un cinefòrum 'Fragments de realitat de les Dones Refugiades i Exiliades. Exiliades, territoris de memòria i pau' a càrrec de La Colectiva de Mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas. A continuació es podrà vore la performance  'Rompiendo el silencio desde el exilio. Aportes para la memòria y la construcción de la paz con enfoque de género' a l’esplanada de la Facultat de Ciències Socials. 

Finalment, el 26 de març es podrà vore una Peça de dansa interdisciplinària i el 28 de març la performance del grup Magdalenes València. Teatre de les oprimides també a l’esplanada de la Facultat de Ciències Socials.

La Facultat d’Economia lliura el proper 14 de març el VI Premi  d’Igualtat de la Facultat d’Economia 'Igualtat i Xarxes socials', el Premi del I Concurs de publicacions en gènere de la Facultat d’Economia i finalment per acabar l’acte hi haurà un concert d’Instruments de corda oferit per dones. 

Està previst el lliurament de Premis + Dones 2019 el proper 21 de març en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria; la conferència: 'Los hombres frente a la prostitución', amb la cineasta i actriu Mabel Lozano el 26 de març en la Facultat de Psicologia; i la taula redona “Gènere i didàctiques” amb Paula Tuzón, Helena Rausell, Miquel Oltra, Marta Pla en l’aula 4.04. de la Facultat de Magisteri. 

La professora Ana Marrades dirigeix el curs 'Dona i Constitució' que des del passat 28 de febrer es desenvolupa en La Nau Centre Cultural i on s'analitzarà la proposta de reforma constitucional des de la perspectiva feminista. Les sessions són el 6, 21 i 28 de març i les conferències estan obertes al públic en general.

Com cada any, l’Aula de Cinema, l’Aula de Música, i l’Aula d’Arts Escèniques han preparat una programació especial amb motiu del Dia de la Dona. Les activitats als diversos campus se seguiran realitzant durant el mes de març i abril. 

Sala Matilde Salvador

Dimecres 6 i dijous 7, la Sala Matilde Salvador de La Nau ha presentat funcions de l'espectacle 'Bésame 2.0', per Pepa Cases, dansa-teatre. Serà a les 19:30, amb direcció i interpretació de Pepa Cases. 'Bésame 2.0' és el resultat d’una proposta de dansa i teatre participativa que tracta el tema de la violència de gènere d’una manera íntima i pròxima amb una xarrada-debat al final de la funció.

El programa complet de les activitats en continua actualització el trobareu a: http://www.uv.es/igualtat