Concentracions en la Universitat per a reclamar més igualtat per a les dones

  • 8 de març de 2017
 
dia de la dona cartell

Amb lemes com 'Mirant cap al futur', 'Oportunitats per la igualtat', 'Polítiques d'igualtat des de la diversitat' o 'Empoderament de les dones', centenars de persones s'han reunit aquest dimecres, 8 de març, a les portes del Rectorat per a commemorar el Dia de la Dona. Altres edificis de la institució s'han sumat a les concentracions que han acabat amb cinc minuts de silenci. Les pancartes 'Per la igualtat', 'No a la violència, diem des de la Universitat', han encapçalat la concentració de Rectorat, en què han participat membres de la comunitat universitària acompanyada de part de l'equip rectoral.

El rector Esteban Morcillo, acompanyat per part del seu equip, així com representants deganals, de la Unitat d'Igualtat, professorat, estudiantat, personal d'administració i serveis i de sindicats, s'ha concentrat a les 12 davant de les portes del Rectorat de la Universitat per a commemorar el Dia de la Dona. A l'acte ha acudit també estudiantat de la Facultat d'Infermeria amb una pancarta pròpia. Altres espais de la Universitat com ara l'edifici històric de la Nau o l'esplanada de la Facultat de Ciències Socials han acollit concentracions reivindicatives en les quals s'han llançat lemes en favor de la igualtat.

També en Ciències Socials l'alumnat, professorat i personal d’administració i serveis de Treball Social s'ha sumat a l’aturada internacional convocada contra la discriminació i la violència de gènere. L’aturada s'ha realitzat de 12 a 13 hores a la mateixa esplanada. El lema de l’aturada és ‘La solidaritat és la nostra arma’.

La catedràtica d’Economia Financera ha sigut l’encarregada de dinamitzar la Jornada d’Igualtat que ha tingut lloc a la Facultat d’Economia aquest 8 de març a les 10 hores. De vesprada, la companyia teatral Komos representa Antígona en la Sala Matilde Salvador els dies 8 i 9 de març (19:30 hores).

La dona investigadora, protagonista en el campus Burjassot-Paterna

L'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València, en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC-UV/CSIC), celebren hui 8 de març el Dia Internacional de la Dona Investigadora. A més d'incentivar la vocació científica entre les dones, la iniciativa pretén contribuir a corregir els desequilibris d'igualtat principalment en les escales més altes de la carrera investigadora.

La jornada consta de cinc xarrades divulgatives per part d'investigadores espanyoles i estrangeres en diferents estadis de la seua carrera professional, a més d'una taula redona sobre diferents iniciatives per a la promoció de la Recerca i l'accés a la docència per part de les estudiantes de la Universitat de València, per a tancar el programa.

María González Béjar, investigadora ‘Juan de la Cierva’ a l’ICMol, projectarà la situació actual de la carrera investigadora des d'una perspectiva de gènere. Arantza Oyanguren Campos, investigadora ‘Ramón y Cajal’ a l’IFIC, i la catedràtica de Química Inorgànica Julia Pérez Prieto (ICMol) oferiran sengles perspectives sobre els seus propis recorreguts per la carrera investigadora. A les científiques de la Universitat s'unirà la química francesa Nathalie Guihéry, del Laboratoire de Chimie et Physique Quantiques (LCPQ) de la Université Paul Sabatier.

La taula redona tindrà com a participants a Pilar Campins, vicerectora de Recerca i Política Científica, Amparo Mañés, directora de la Unitat d'Igualtat, Eugenio Coronado, director de l’ICMol, i Juan José Hernández Rey, director de l’IFIC.

La Jornada de la Dona Investigadora, que ha sigut inaugurada per la vicerectora d’Investigació i Política Científica, Pilar Campins, se celebra hui 8 de març, de 9 a 14 hores, en el Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València.

Més informació: www.icmol.es

Tota la programació actualitzada està disponible en l’adreça: http://www.uv.es/igualtat/webnova2014/VIIIsetmana.pdf

Medalla a Celia Amorós
Divendres 10 de març, a les 10.30 hores la Facultat de Psicologia acull una conferència sobre les dones pioneres en la disciplina de la Psicologia a càrrec de Silvia García Dauder. Doctora en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid, en l'actualitat és professora titular a la Universitat Rey Juan Carlos en l'àrea de Psicologia Social. Ha participat en diversos projectes de recerca sobre Ciència, Tecnologia i Gènere, en concret sobre la regulació biomèdica i psicològica dels cossos sexuats. 

A partir de les 13 hores al Paranimf tindrà lloc el lliurament de la Medalla de la Universitat de València a Celia Amorós. Llicenciada i Doctora en Filosofia per la Universitat de València, és el màxim referent en el feminisme de la igualtat .Catedràtica i membre del Departament de Filosofia i Filosofia Moral i Política de la UNED, ha estat Premi Nacional d'Assaig (2006). Tot seguit es passarà a descobrir un nou quadre en el Paranimf, en aquest cas, el primer quadre amb una representant femenina amb la incorporació de la professora Olimpia Arozena Torres.

Cicles de cinema

Tot i que durant el mes de febrer s’han venint realitzant diverses activitats, la programació del ‘Març per la Igualtat’” va arrancar dijous 2 de març a les 18 hores, amb la pel·lícula ‘El milagro de Anna Sullivan’ (Arthur Penn, 1962) dins del cicle: “Les dones en la docència”. El film ha estat presentat per la historiadora Dolores Sánchez Durà en el Palau de Cerveró. Componen el cicle les pel·lícules: com Música del corazón (Music of the Heart, Wes Craven, 1999, 105’) el dijous 23 de març i Ni uno menos (Yi ge dou bu neng shao, Zhang Yimou, 1999, 106’) el dijous 30 de març . 

El segon dels cicles de cinema ‘Escriptores, inconformistes, incompreses’ ha arrancat dimarts 7 de març al Col·legi Major Rector Peset amb ‘Las hermanas Brontë (Les soeurs Brontë, André Téchiné, 1979, 115’) i serà presentat per Begonya Pozo, vicedegana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i poetessa. El cicle està conformat per les pel·lícules ‘Yo, la peor de todas’ (María Luisa Bemberg, 1990, 105’) que es projectarà el 21 de març i ‘Papusza’ (Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013, 125’) que es projectarà el 28 de març.


‘Dones en món d’homes’
La Facultat de Ciències Socials acull dimarts 14 de març de 15.30 a 19.30 la III Jornada Igualtat en les Organitzacions amb “Dones en món d’homes” que es centra en la segregació horitzontal i planteja una mirada als sectors masculinitzats com ara les dones a la Policia Nacional, al Fotoperiodisme, com a corresponsals de guerra, en l’automoció, en el món del motor, o en l’estiba del Port.

Els actes del Març per la Igualtat continuen a partir del 22 de març  amb una conferència de la psicòloga i sexòloga Clara Yuste:“Descolonitzar la mirada des d´una perspectiva feminista, dialògica i transnacional. Dissidències-convergències-resistències”. A les 18.30 hores al Saló d´actes de la Facultat de Ciències Socials. I a partir de les 19.30 hores a la Capella de la Sapiència, el concert del cor de dones “A cau d’orella”.

Miguel Lorente, director de la Unitat d’Igualtat de la Universidad de Granada, Professor Titular de Medicina Legal i Forense i ex delegat del Govern contra la violència de gènere ens acompanyarà en una sessió dijous 23 de març a partir de les 18 hores en el Col·legi Major Rector Peset per parlar sobre l’assetjament sexual en les Universitats.

El Col·legi Major Rector Peset acull divendres 24 de març en horari de matí una jornada sobre una anàlisi de l’administració de justicia des d’una perspectiva de gènere.

Les dones a les guerres; les gran oblidades és el títol de la taula rodona que tindrà lloc el proper 30 de març a l’Aula Magna de La Nau Centre Cultural i comptarà amb la participación de les profesores Raquel Vanyó i Carmen Miguel. Es tracta d’un acte en coordinació amb Metges Sense Fronteres i que s’emmarca en una campanya que pretén sensibilitzar sobre la situació actual a Síria.

Les activitats es realitzen en compliment d’una acció del Pla d’Igualtat que apunta a promoure condicions favorables per a la participació de la comunitat universitària en matèria d’igualtat. El Pla assenyala la celebració anualment d’una setmana per la igualtat en què es tracte dels obstacles que provoca la desigualtat entre dones i homes i es valoren els avanços que s’hi han aconseguit.

Març per la Igualtat està conformat per activitats proposades per professorat, estudiants, centres, seccions sindicals, organitzacions, associacions... i que degut al volum es desenvolupen entre els mesos de febrer i abril de 2017.