Condol institucional pel traspàs del catedràtic de Dret Carmelo Lozano

  • Gabinet de la Rectora
  • 26 de maig de 2020
 
Carmelo Lozano
Carmelo Lozano

La Facultat de Dret ha informat del traspàs del catedràtic Carmelo Lozano, qui va ser degà d’aquesta Facultat, i actualment codirigia un màster universitari i coordinava el programa de doctorat d’aquest centre.

Ahir dilluns 25 de maig es va produir la defunció del catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Facultat de Dret de la Universitat de València, prof. Dr. Carmelo Lozano Serrano, segons informà aquest centre en un comunicat al qual es pot accedir seguint aquest enllaç.

Llicenciat en Dret, per la Universitat de València, amb premi extraordinari, es va doctorar a la Universidad de Murcia, també amb premi extraordinari, sota la direcció del prof. Juan Martín Queralt.

Professor de Dret a la Universidad de Murcia, va ser catedràtic de Dret Financer i Tributari a la Universidade de Santiago de Compostela. L’any 1989 va obtenir la càtedra d’aquesta mateixa disciplina del Dret a la Universitat de València.

El professor Lozano va destacar pel seu compromís social i polític. En la meitat dels anys setanta va ser delegat d’estudiants de la Facultat de Dret i, en la seua incorporació com a professor va ser vicedegà en l’equip de Carmen Alborch.

Degà de la Facultat de Dret entre els anys 1992 i 1997, va estar al front de l’equip de govern que va traslladar la seu d’aquest històric centre de la Universitat des del Campus de Blasco Ibáñez al Campus de Tarongers.

Actualment era codirector del Màster Universitari en Dret de l’Empresa i coordinador del programa de doctorat en Dret, Ciència Política i Criminologia.

Reconegut especialista en dret financer, amb sis sexennis reconeguts, destaquen els seus estudis sobre el finançament autonòmic en relació amb la Constitució i la garantia dels drets socials, les hisendes locals, la prescripció en matèria fiscal o les taxes.

Com destaca la Facultat de Dret, la seua aportació va ser clau per a aconseguir, dins d’un treball de la Clínica Jurídica de la Facultat, anul·lar el decret autonòmic que fixava el copagament en matèria de drets socials. Integrant de nombroses comissions d’experts, va participar en la Comissió de la Generalitat que estudià la reforma tributària del sistema fiscal valencià l’any 2016.

Seguint aquest enllaç, a la página web de la Facultat de Dret es pot accedir a la necrològica del professor Carmelo Lozano que, amb el títol ‘Semblança d’un Mestre’, ha redactat el professor Cristóbal Borrero.

La seua pèrdua ha suposat un fort impacte per al conjunt de la comunitat universitària i, també, per a la societat valenciana. Així, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el vicepresident segon i conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martinez Dalmau, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

expressaren ahir el seu condol per la mort d’aquest destacat catedràtic de Dret.

El degà de la Facultat, Javier Palao, va destacar 'la tristesa i enorme desolació pel buit que la seua mort ha deixat en la Facultat de Dret, on era una personal molt estimada'.

La Facultat de Dret ha anunciat que, en reprendre’s la normalitat després de l’actual estat d’alarma, es realitzarà un acte en record de qui va ser degà d’una de les facultats fundacionals de la Universitat de València.

La rectora de la Universitat de València ha expressat el seu condol a la Facultat de Dret, en nom propi i de l’equip rectoral, destacant la rellevant trajectòria científica del Dr. Carmelo Lozano, així com la seua qualitat humana i compromís institucional i social.

Arxivat en: Institucional