Congrés ‘Les dones víctimes de violència de gènere com a subjectes de drets’

  • Gabinet de la Rectora
  • 9 de novembre de 2018
 
Inauguració congrés violència de gènere

El Paranimf de La Nau ha acollit l’acte d’apertura que ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; del president de la Generalitat, Ximo Puig; i del secretari d’Estat de Justícia del Ministeri de Justícia, Manuel Jesús Dolz.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha recordat que combatre la violència de gènere ‘no és un problema d’una persona, no és un problema d’una parella, no és un problema d’una família; ho és de tota la nostra societat’. ‘Acollim aquestes jornades perquè forma part de la manera que entenem de com abordar els reptes de la nostra societat, des del diàleg, l’intercanvi d’idees, la divulgació de la ciència i el coneixement basat en la recerca’, ha destacat Mestre.

El president Ximo Puig ha remarcat que la violència domèstica és un fracàs de la societat, ‘i per això des de la Generalitat la lluita contra el maltractament és una prioritat absoluta amb la implantació de nombroses mesures per intentar tallar d’arrel aquesta xacra’. El president Puig ha volgut agrair a la Universitat el treball constant des de fa temps per aconseguir la igualtat real entre homes i dones.

‘971 dones han perdut la vida des de l’any 2003 per culpa de la violència domèstica, que no ens oblidem, és un tipus de terrorisme, terrorisme domèstic’, ha recordat el secretari d’Estat del Ministeri de Justícia Manuel Dolz. Dolz ha afirmat que aquests congressos tenen una triple funció: avancen en el coneixement del problema, orienten en les polítiques públiques i consciencien a la societat.  

A la inauguració també han assistit la secretària general de la Universitat, Mª Elena Olmos; la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez; i la delegada d’Estudiants, Mercedes Elizalde.

Així mateix, han acudit el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio; la consellera de Justícia, Reformes Democràtiques i Administració Pública, Gabriela Bravo; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva; i la directora general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such.

El congrés s’organitza en el marc del conveni de col·laboració entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, relatiu a l’anàlisi de la violència exercitada sobre les dones des d’una perspectiva jurídica i de gènere.

Les sessions comptaran amb la participació de dones amb gran trajectòria professional de diferents àmbits sectorials qui, des de la seua experiència pràctica, abordaran una anàlisi crítica de la violència de gènere com una de les problemàtiques socials més greus que estem patint, i que requereix d’un abordatge multidisciplinari i integral per a aconseguir la seua eradicació.

El congrés va ser clausurat el 8 de novembre per Elena Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques; i Teresa Peramato, fiscal adscrita a la Fiscalia de Sala contra la Violència sobre la dona de la Fiscalia General de l’Estat.

Arxivat en: Institucional