Un congrés internacional analitza les polítiques de l’Absolutisme al Constitucionalisme a Espanya i Iberoamèrica

  • 15 de novembre de 2016
 
II Congrés Internacional ‘Liberalisme i Antiliberalisme a Espanya i Iberoamèrica, 1780-1840’

La Universitat de València acull el II Congrés Internacional ‘Liberalisme i Antiliberalisme a Espanya i Iberoamèrica, 1780-1840’, que se celebra, del 16 al 18 de novembre, a la Facultat de Geografia i Història. La cita acadèmica servirà per a estudiar les polítiques huitcentistes, època de ruptura entre l’Antic Règim, carent de constitució i codis, i les polítiques lògiques instal·lades després de les revolucions liberals.

El congrés arrancarà dimecres 16, a les 18 hores, amb la conferència inaugural d’Ignacio Fernández Sarasola, de la Universitat d’Oviedo, titulada ‘El Estatuto de Bayona y el modelo francés de Carta Otorgada’. L’acte tindrà lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, si bé la resta del congrés s’ubicarà al saló d’actes Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història.

Altres temes que es tractaran en les diferents sessions del congrés són els orígens del liberalisme a Espanya, a finals del segle XVIII; l’organització política entre la Il·lustració i el Romanticisme; la representació simbòlica de la sobirania espanyola en la figura del rei; el liberalisme i l’antiliberalisme al Perú; els primers textos del constitucionalisme liberal hispanoamericà; o la Restauració boliviana del 39, entre uns altres.

Clourà les jornades el professor Justo Serna, de la Universitat de València, dijous dia 18, amb la conferència ‘Si algún día la patria peligrase’ (12 hores).

Al llarg de tres dies, expertes i experts debatran sobre la construcció d’un nou món a una i altra banda de l’Atlàntic a partir de l’imaginari dels revolucionaris. Es tractarà de discutir la dialèctica continuïtat-ruptura entre els processos, així com la seua interrelació en els àmbits territorial i polític de la Monarquia Hispànica a la Península i a Amèrica. El tema també s’abordarà des d’una perspectiva teòrica i conceptual, així com des de la seua concreció en actituds polítiques –liberals i antiliberals– i en projectes constitucionals que competiren per l’organització de nous Estats i per la definició d’un marc de drets per a la nova ciutadania.

Programa detallat del congrés