Un congrés reuneix en la Universitat més de cent especialistes en història de la música valenciana

  • 13 d’octubre de 2016
 
Congrés ‘Interseccions’

La Facultat de Geografia i Història acull entre el 13 i el 15 d’octubre l’encontre ‘Interseccions’, un congrés dedicat a la història de la música al País Valencià. Les sessions es desenvolupen tant en la facultat com en el Palau de les Arts. L’encontre ha sigut inaugurat aquest dijous amb presència del conseller Vicent Marzà, el vicerector Jorge Hermosilla, la degana Ester Alba i els coordinadors de l’encontre Ferran Escrivà i Andrea Bombi.

En paraules de Marzà, conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, “aquest congrés és una fita que obrirà la porta a una nova etapa en l'estudi i difusió d'una moderna i necessària història de la música al País Valencià. Una història valuosa pel contingut i valuosa per la significació en el conjunt de la nostra identitat. També servirà per a potenciar l’interés de nous investigadors músics valencians i compartir les seues recerques com a forma plena de fer cultura de país”.

Per la seua banda, Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial, ha apuntat que “aquest és un congrés oportú i necessari que recull els esforços d’especialistes que estudien la història de la música valenciana posant-la al dia i traient-la a la llum. La Universitat sempre ha mostrat una implicació en aquest sentit i per això ha posat en marxa iniciatives al voltant de la recuperació i la presència de protagonistes valencians en matèria musical. En aquesta ocasió la implicació no podia faltar”.

La degana de la facultat, Ester Alba, ha recordat la necessitat d’uns estudis més amplis en aquesta matèria al si de la universitat. “Són moltes les persones que s’han acostat a la nostra facultat per a demanar la inclusió de la història de la música en els estudis universitaris. Malauradament, el canvi dels plans d’estudi, amb una reducció dels graus ha deixat l’assignatura dedicada a aquesta matèria reduïda a un quadrimestre. Ens agradaria crear un doble grau Història-Història de la Música però els retalls impedeixen tirar cap endavant aquest projecte”.

Els coordinadors, Ferran Escrivà i Andrea Bombi han destacat que el títol ‘Interseccions’ mostra que l’objectiu del congrés és que servisca com a lloc d’encontre entre les persones que dediquen el seu temps a la musicologia. “La història de la música al País Valencià es coneix poc i malament. Som una terra de músics però patim una llacuna historiogràfica per això una de les idees d’aquestes jornades és crear un debat sobre la metodologia i la historiografia”, han apuntat.

‘Interseccions’ és un congrés que vol crear l'espai i el moment per fer una reflexió sobre l'estat de la historiografia musical al País després de 25 anys que fa de la publicació de la Historia de la Música Valenciana. Des d'aquells temps, l'aparició d’especialistes amb formació acadèmica i metodològica moderna ha permés la realització d'estudis específics dins de diverses àrees i ambients de l'activitat musical valenciana al llarg dels segles. El congrés proposa precisament una ocasió de debat per a aquestos investigadors, on s’afavoreix l'intercanvi de metodologies, experiències i informació.

Al congrés assistiran al voltant de 100 persones vinculades al món de la investigació musicològica i del món de la cultura. Cal destacar el Comité Científic del congrés conformat per Dinko Fabris, president de la Societat Internacional de Musicologia; Juan José Carreras, de la Universitat de Saragossa; Álvaro Torrente, de la Universitat Complutense de Madrid; Tess Knighton del Clare College de Cambridge; i Cristina Urchueguía, de la Universität de Berna. També cal remarcar que Fabio Biondi, director musical del Palau de les Arts, farà una de les primeres ponències del congrés.

El congrés té sessions orientades a la divulgació de noves metodologies combinades amb taules on s'exposaran treballs monogràfics principalment d'investigadors valencians. Un dels seus objectius és la recuperació del nostre patrimoni, així com també posar-lo en valor a través d'un procés crític comparat amb altres treballs de pensament avançat d'Europa i Amèrica.

Més informació: http://www.uv.es/interseccions/