El curtmetratge 'Paréntesis' guanya la primera edició de DocuVir.20, el festival de curts en línia de la Universitat de València sobre la Covid-19 i el confinament

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 21 de juliol de 2020
 
Imagen de la noticia

DocuVir.20, el festival de curtmetratges en línia que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i la Fundació General de la Universitat van llançar el mes d'abril passat sobre la Covid-19 i les noves formes de sociabilitat i solidaritat desenvolupades durant la pandèmia, ja té guanyadors del Premi al Millor Curtmetratge i Premi del Públic. Paréntesis, dirigit per l'argentina Samira Karki i el colombià Sebastián Londoño, s'ha emportat el guardó a Millor Curt, mentre que la peça més votada pel públic ha sigut Galletas, del sevillà Julio Casielles.

DocuVir.20, que ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i de la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de València, va nàixer amb l'objectiu d'oferir, en ple confinament global, la cara positiva d'una experiència històrica que ha afectat a totes les dimensions de la vida humana i de l'organització social. El certamen ha obtingut una resposta molt favorable, havent sigut seleccionats un total de 54 curtmetratges que comparteixen reflexions i reflecteixen pràctiques socials i solidàries sorgides en el marc d'aquesta situació sense precedents.

La peça guanyadora, premiada amb 350 euros, es titula Paréntesis i està dirigida a quatre mans per Samira Karki i Sebastián Londoño, que van treballar a distància amb l'ajuda de diversos companys i companyes que els van enviar imatges i reflexions des de diferents parts del món. Segons la seua directora, “el curt va sorgir de la imperiosa necessitat de relatar aquest moment que travessem. Em semblava increïble pensar que la ficció queda xicoteta moltes vegades enfront d'aquests successos de la vida real. Llavors se'ns va ocórrer començar a parlar a les nostres amistats que estaven vivint això en diferents parts del món i que cadascun, en les seues eixides permeses o fins i tot des de les seues pròpies cases, ens filmaren amb els seus mòbils imatges que per a ells representaren aquest moment tan particular”. La cineasta guanyadora detalla que “va ser un procés creatiu interessant i nou. Vam entendre que molta gent aliena al cinema i sense coneixements previs és capaç de generar plans bells i transmetre molt amb les imatges. Vam comprendre que el que estàvem vivint era interessant i urgent per a documentar. Finalment, vam entendre que aquest sentiment era universal, que estàvem en la mateixa sintonia: vulnerables i interpel·lats per aquest moment de ‘parèntesi’ a les nostres vides”.

Per la seua banda, el Premi del Públic, dotat amb 150 euros, és per a Galletas, que ha rebut quasi 400 vots dels prop de 3.500 emesos en total. Es tracta d'un curt de ficció dirigit per Julio Casielles i produït per Nucelar Films, que aprofundeix en la virtualització de les relacions personals a conseqüència de la pandèmia i dóna compte, en clau de comèdia, de la capacitat d'adaptació de les persones i la seua obstinació a continuar demostrant amor i afacte cap als seus sers estimats malgrat la distància i la soledat imposades pel confinament.

A més d'aquests dos premis, s'ha concedit un Accèssit a Metros/Horas, de l'estudiant valenciana de Comunicació Audiovisual Ángela Sanz, una original proposta d'indubtable qualitat tècnica en la qual la protagonista, atrapada entre les parets de la seua casa en el dia 50 de quarantena, pateix una distorsió de la percepció espai-temporal, envoltada de sons quotidians que s'entremesclen en uns quants metres quadrats en els quals qualsevol objecte es converteix en la porta que obri l'anhelada eixida.

Dels més de 50 curts seleccionats en aquesta primera edició de DocuVir.20 i que es troben disponibles en el Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau, 11 són els finalistes. A més de Paréntesis i Metros/Horas, també han sigut escollits pel Jurat Oficial Los días que pasan (Antonio Savinelli), Al otro lado del charco (Borja Barroso), Robot delivery (Ferran Carbonell), A phone story (Nacho Errando), Energía positiva (Nacho López Murria), Resiliencia-19 (Laura Cuenca), Solo (Sendoa Cardoso), Triaje (Teresa Barberena) i Pánico en la habitación (Manuel Collado). Aquesta selecció és una mostra de la gran diversitat de treballs presentats al certamen, entre els quals es troben curts documentals, de ficció, experimentals i d'animació, alguns d’ells signats per destacats noms del curtmetratge espanyol.

DocuVir.20, la imatge del qual és creació de la il·lustradora i dissenyadora gràfica valenciana Patricia Bolinches, és un projecte del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València a través de l'Aula de Cinema i l'Observatori Cultural, que es planteja com un laboratori de curtmetratges per a la innovació sociocultural amb vocació de continuïtat, i que preveu celebrar la segona edició en 2021.

Arxivat en: Cultura , Cinema , Altres