Daniel Innerarity i Margarita Soler parlaran de ‘pandemocràcia’ i coronavirus en una conversa en línia organitzada per la Universitat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 25 de juny de 2020
 
Soler i Innerarity.
Soler i Innerarity.

Dijous 25 de juny, a les 18 hores, es va retransmetre en directe la tercera sessió de VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur, el programa de debats i converses en línia que la Universitat de València ha llançat com una de les iniciatives per a recuperar la activitat cultural en aquest context de pandèmia. El filòsof Daniel Innerarity i la presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, Margarita Soler, van ser els protagonistes de ‘Pandemocràcia i coronavirus’, un encontre moderat pel vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño.

El debat, que va poder seguir-se en directe des del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau, va girar entorn dels temes que planteja el llibre Pandemocracia: una filosofía de la crisis del coronavirus, que Innerarity ha publicat recentment en l'editorial Galaxia Gutenberg. En ell, l'autor sosté que la crisi de la Covid-19 és, com qualsevol altre risc global, un esdeveniment pandemocràtic que ens afecta a tots –i, per tant, ens iguala en aquest sentit–, però que al mateix temps ha tret a la llum les desigualtats existents i ha creat altres noves, posant a prova les nostres democràcies.

En sessions anteriors, VALÈNCIA THINKS GLOBAL ha comptat amb la participació dels professors de Filosofia de la Universidad Complutense José Luis Villacañas, Nuria Sánchez Madrid i Luis Alegre per a parlar sobre el neoliberalisme com a teologia política, i més recentment, amb el filòsof i matemàtic Javier Echeverría i la investigadora de l'Institut de Filosofia del CSIC Lola S. Almendros, que van debatre junt amb el periodista i professor Adolfo Plasencia sobre conceptes com tecnopersona, tecnopoder, tecnomón o tecnovirus i les oportunitats i riscos que plantegen.

En aquesta ocasió, el filòsof Daniel Innerarity, junt amb Margarita Soler, presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, conversaran sobre les deficiències estructurals que la pandèmia del coronavirus ha posat al descobert i sobre la necessitat d'una governança global com a via per a prosperar en un context tan complex i extraordinari com l'actual.

Innerarity és catedràtic de filosofia política, investigador "Ikerbasque" en la Universitat del País Basc i professor en l'Institut Europeu de Florència. Ha sigut professor convidat en diverses universitats europees i americanes i els seus últims llibres són La política en tiempos de indignación (2015), Una teoría de la democracia compleja (2020) i el ja citat Pandemocracia. Una filosofía de la crisis del coronavirus (2020), que centrarà la tercera sessió de VALÈNCIA THINKS GLOBAL.

Margarita Soler és professora de Dret Constitucional de la Universitat de València i ha sigut directora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració (2008-2014). És investigadora de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat i la seua activitat investigadora s'ha desenvolupat fonamentalment en tres línies: l'organització territorial de l'Estat i el desenvolupament institucional de les comunitats autònomes; la participació política, especialment en l'àmbit del dret electoral; i els estudis de gènere i igualtat. Així mateix, és membre fundadora de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur és una iniciativa que va nàixer amb l'objectiu d'abordar temes crucials en el context actual i d'il·luminar un futur millor de la mà de reconeguts experts i expertes d'àmbit internacional en diverses àrees de coneixement. El Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l’Observatori Cultural, són els responsables d'aquest programa de debats online, que compta amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim i que forma part dels nous projectes que La Nau ha estrenat durant la pandèmia de la Covid-19. VALÈNCIA THINKS GLOBAL permet seguir les xarrades en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau i, una vegada finalitzat cada debat, l'arxiu es pot recuperar també des del mateix canal.