Un debat i un seminari aborden a La Nau la interpretació jurídica des de la perspectiva de gènere

  • 24 de maig de 2017
 
Imagen de la noticia

Ana Rubio Castro, catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Granada i exconsellera del Consell Escolar de l’Estat, oferirà una conferència i un seminari al Centre Cultural La Nau sobre els desafiaments que per a la ciència jurídica i política planteja la perspectiva de gènere. Els actes s’inscriuen dins de les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

La conferencia, sota el títol ‘Fent real el principi d’igualtat. Interpretació jurídica amb perspectiva de gènere’, se celebra aquest dijous (25 de maig), a les 18:30 hores, a l’Aula Magna de La Nau.

El divendres se celebrarà el seminari ‘El valor de la utopia per al canvi social’ (Aules Seminari, de 11 a 13 hores). La inscripció, a través de l’Escola (http://www.escoladepensamentlluisvives.com/) és gratuïta. 
Quin model de representació i de participació política exigeix la democràcia paritària, quins canvis en les categories personals bàsiques a nivell jurídic cal realitzar per integrar la igualtat efectiva de dones i homes, o com eradicar la violència de gènere seran algunes de les qüestions que es tractaran.

Ambdós actes estan organitzats per l’Escola i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València amb la col·laboració del Centre d’Estudis Multidisciplinaris en Violència de Gènere i l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític, sobre els assumptes d’actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana.

L’Escola té, a més, la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Ana Rubio Castro
Catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Granada. Exconsellera del Consell Escolar de l’Estat, col·laboradora de la Comissió d’Igualtat del Consell General del Poder judicial, presidenta de la Societat Espanyola de Filosofia Jurídica i Política i directora de la Càtedra Francisco Suárez de la Universitat de Granada. Investigadora principal del grup de recerca SEJ 135. Forma part del consell de redacció de diferents revistes nacionals i estrangeres.

És autora d’un centenar de publicacions, entre les quals cal destacar en els últims anys: Los costes sociales de la desigualdad y el proceso de individuación en la familia (2008), Ciudadanía y participación política de las mujeres en España (2010), La dignidad y la igualdad en el trabajo: acoso sexual y acoso por razón de sexo (2012), Los efectos jurídicos del soft law en materia de igualdad efectiva. La experiencia española (2014 i 2015), La justicia restaurativa. El protagonismo de las víctimas de violencia de género (2014), Sobre las dificultades de definición y conceptualización del acoso sexual y por razón de sexo (2015), El sujeto cuerpo y mercado, una relación compleja (2016).

Per la riquesa i l’actualitat dels seus debats mereix un esment especial el llibre Las innovaciones en la medición de la desigualdad (2013), on analitza el passat i el present dels drets humans de les dones, la democràcia paritària i els desafiaments a què ens enfronta el constitucionalisme actual. En aquest moment participa en un projecte de recerca R+D multidisciplinari i interuniversitari, en el qual s’analitzen les bases constituents de la cultura jurídica espanyola, del segle XVIII al XX.