Dia d’Europa: Jornada sobre la identitat valenciana en el continent

  • 8 de maig de 2017
 
Jornada identitat valenciana

La Facultat de Dret acull aquest dimarts 9 de maig la segona sessió d’‘Els valencians, poble d’Europa, jornades de reflexió política i jurídica’, que van començar el passat 25 d’abril i acabaran el pròxim 29 de juny. Es tracta d’un encontre repartit en tres sessions. Aquesta segona coincideix amb la celebració del Dia d’Europa i es titula ‘Europeisme en crisi i desencís ciutadà’. Se celebrarà a partir de les 16:30 hores a la Sala de l ‘Hemicicle Joaquín Tomàs de Villarroya.

La jornada serà inaugurada pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la intervenció del qual donarà pas a la primera ponència de la vesprada a càrrec del catedràtic Josep Maria Jordan Galduf, amb la xarrada ‘Europeisme: quo vadis? Entre el somni i la realitat’. La segona ponència serà realitzada per Josep Vicent Boira, secretari autonòmic d’Habitatge,  Obres Públiques i Vertebració del Territori, que parlarà de ‘Regionalisme europeu, infraestructures i política territorial’. La tercera ponència, a càrrec de Francesc Miralles, advocat i politòleg, ‘Foralisme i descentralització fiscal davant la crisi de la zona euro’. La jornada finalitzarà amb comunicacions realitzades per especialistes en aquestes matèries.

Aquestes jornades d’estudi plantegen una temàtica central: la valenciana com a nacionalitat històrica i la seua integració en el marc d’una estructura política democràtica necessitada d’un reconeixement efectiu de la pluralitat territorial. Així, es tracta de contribuir a pensar aquest desafiament per a millorar la inserció política i jurídica del País Valencià en el marc democràtic occidental, tant estatal com continental.

Enmig del debat: la identitat valenciana, les concepcions d’Espanya, els valors i la crisi de l’europeisme, els reptes de la ciutadania democràtica i la cultura política del federalisme democràtic, entre altres.