Un Dia del Llibre diferent

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 24 d’abril de 2020
 
Imatge d'una xiqueta llegint
Imatge d'una xiqueta llegint

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València ha celebrat el Dia del Llibre en confinament amb un directe a través del compte d’Instagram de la iniciativa Diversitats.

Companyes dels diferents serveis del Vicerectorat i professorat de la Universitat de València han fet una sèrie de recomanacions literàries per als menuts de la casa —i no tan menuts— en matèria d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat a través d’un directe en Instagram.

La vicerectora, Elena Martínez, ha presentat l’activitat explicant el treball que es realitza des de les diferents àrees. Un llibre —deia la vicerectora— és una finestra que ens permet dialogar amb nosaltres mateixa i ens brinda l’oportunitat de somniar i imaginar. I aquest és un moment ideal per a que les nostres criatures ens vegen llegir, però també per a compartir la vivència amb elles.” Ens ha recomanat el llibre que s’acabava de llegir, 1984”, de George Orwel, de plena actualitat pel que respecta a la privació de la nostra llibertat i els nostres sentiments. Finalment ha agraït les i els participants les seues recomanacions i ha felicitat Diversitats per la seua iniciativa. Les diferents intervencions han anat presentant títols i projectes editorials en línia amb el treball per la igualtat, la sostenibilitat i el respecte a la diversitat del Vicerectorat.

Pilar Rueda, delegada de la Rectora per a la Sostenibilitat, ha presentat llibres infantils, còmics i revistes en matèria de Sostenibilitat i cura del planeta. El primer sobre biodiversitat, ‘Actual size’, de Steve Jenkins, mostra a tamany real com de grans són alguns animals. I com pot cabre un calamar gegant a un llibre? Doncs mostrant només l’ull, que ocupa tota una plana… Pel que fa als còmics ens ha recomanat tres de la col·lecció de Súper López: ‘Vamos a ver elefantes’, ‘Los ladrones de Ozono’ i ‘El virus Frankenstein’, amb reflexions mediambientals ben interessants. La darrera recomanació per a tots els públics ha estat les revistes de National Geographic, que inclouen des de col·leccions de fotografia ambiental fins a reportatges molt ben documentats de temes ambientals, socials o tecnològics.

La iniciativa Diversitats ha proposat, mitjançant la participació de professorat de literatura de la Universitat, llibres que mostren a la infància la riquesa i la importància de respectar la diversitat humana. Patricia Picazo, professora de l’àrea de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i especialitzada en estudis postcolonials i cultura africana, ha proposat una sèrie de lectures que “ens permeten conéixer la diversitat cultural que hi ha allí i ací, i més en un moment com el que estem vivint que demostra que ja no existeix un ací i allí; moment ideal per a comprendre, des d’una mirada interseccional, que no hi ha un nosaltres i un altres, sinó que dins de Diversitats estem tots i ens hi involucra”.

Entre les seues recomanacions, destaca l’afroconte’El viaje de Ilombe’, del projecte editorial solidari PotoPoto, que és una ferramenta per a construir memòria històrica en la infància afro-diaspòrica i que ofereix referents més enllà de les princeses rosses d’ulls blaus. També ‘Ada Magnífica, científica’, d’Andrea Beaty, ‘Mujeres negras en la ciencia’, de Zinthia Palomino i Nina Sefcik, que trenquen estereotips al mostrar dones en l’àmbit de les STEM i parlen, a més, de xiquetes i dones negres que superaren obstacles i es convertiren en pioneres, tot i que les seues contribucions són encara desconegudes per a la majoria. La professora Picazo ha assenyalat que tots dos són de lectura imprescindible per als docents, per a revisar les guies docents i incloure aquests referents oblidats.

Patricia Picazo ha subratllat que en aquest moment de confinament és fonamental donar suport a iniciatives de xicotetes llibreries i projectes editorials com el d’United Minds, on es poden trobar aquestes joies. Ubicada a la ciutat de València, es tracta de la primera i única llibreria de tot l’Estat espanyol dedicada a la cultura africana, les aportacions culturals africanes i de persones afrodescendents al nostre país.

A continuació, Miquel Oltra, professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i director del grup d’investigació Educació i Diversitat LGTBIQ+ (EDiUV), ha recomanat lectures per a treballar la diversitat afectivosexual i de gènere amb criatures i joves: l’àlbum ‘Titiritesa’, de Xerardo Quintiá, amb unes il·lustracions meravelloses de temàtica lèsbica que es conjuga amb una bona qualitat literària; 'El viatge de Flop’, un projecte de l’associació Lambda que parla de diversitat en general, amb propostes didàctiques molt interessants i materials per a treballar la lectoescriptura… També ha recomanat altres llibres com 'L’art de ser normal’, de Lisa Williamson; 'Calvina’, de Carlo Frabetti o 'La edad de la ira’, de Nando López, guanyador del Premi SM Gran Angular 2020. Com a projectes editorials ha destacat l’editorial Bellaterra, especialitzada en literatura infantil sobre diversitat i específica sobre temàtica trans.

Per últim, les companyes de la Unitat d’Igualtat han fet una sèrie de recomanacions. Pau Serrano, tècnica de la Unitat d’Igualtat, ha ressaltat la quantitat de llibres i contes que han proliferat en els últims anys que busquen visibilitzar dones en diverses disciplines, presenten històries amb noms propis femenins, generant referents en tots els àmbits, sobretot en aquells més masculinitzats.

En aquesta línia trobem el títol ‘Un conte propi. Històries per a escoltar i llegir, heroïnes per a descobrir’ de l’editorial Takatuka. El llibre recull relats sobre la vida de Harriet Tubman, que va ajudar a acabar amb l’esclavitud als Estats Units d’Amèrica; la lluita de Concepción Arenal a Espanya per aconseguir que les dones pogueren anar a la universitat; la increïble experiència de Gaura Devi i el moviment Chipko, per a frenar la tala indiscriminada d’arbres a l’Índia; la història d’Alia Muhammad Baqer que, durant la invasió de l’Iraq, va aconseguir salvar la biblioteca de Bàssora dels bombardejos; i el poder de l’art al servei dels drets de les dones amb les Mujeres Creando de Bolívia. Aquest conte a més a més, conté un cd on poder escoltar cadascun dels contes i les cançons que corresponen a cadascuna de les protagonistes. Fonamental per acostar les històries a criatures amb discapacitat/ diversitat visual.

El fet que la commemoració del Dia del llibre d’enguany siga confinada, ha explicat Pau Serrano, ha impedit que presentaren algunes novetats editorials. De fet, ‘Contem històries de dones d’ací’, de les germanes Rosa i Manola Roig i editat per Vincle, compta ja amb un segon volum amb 22 protagonistes més, però al directe a Instagram s’ha parlat del primer dels dos volums. El llibre ens acosta a 21 dones valencianes entre les quals trobem l’exministra i professora de la UVEG Carmen Alborch; l’escriptora Isabel-Clara Simó; la filòsofa de la UVEG Adela Cortina; entre altres.

Finalment, ha volgut destacar un dels primers llibres que en els anys noranta ajudaren a arrancar la feina de sensibilització i d’educació en valors: ‘Contes per a nens i nenes políticament correctes’. El llibre fa una lectura crítica i una adaptació dels clàssics de la literatura infantil des d’una mirada feminista, antimilitarista i antiracista.

Inés Soler, doctora en Sociologia, tècnica de la Unitat d’Igualtat i responsable de l’Observatori d’Igualtat, ha destacat que les seues recomanacions estaven orientades al públic infantil. Perquè el fet d’estar les famílies confinades a casa amb criatures pot fer possible una qüestió fonamental: que passem més hores i fem més de sessions de lectura amb elles. Així, Inés Soler ha encetat la seua sèrie de recomanacions amb ‘Rosa Caramelo’, un clàssic d’Adela Turin i Nellia Bosnia editat per Kalandraka, i que malgrat els anys que porta editat, està en plena validesa. Un llibre per a treballar conceptes com l’autoestima, la llibertat, la igualtat i el gènere.

‘Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes’ convertit ja en referent traduït a més de 40 idiomes, ha estat la segona de les recomanacions d’Inés Soler. És un llibre que ja s'ha convertit en un emblema del moviment d'apoderament de la dona, i que narra l’aventura de la vida de dones extraordinàries animant les xiquetes a aconseguir els seus somnis.

Inés Soler ha finalitzat la seua intervenció amb la col·lecció ‘Contes desexplicats’, que inclou la ‘Caputxeta forçuda’ o ‘La rateta que llegia a l’escaleta’. Una col·lecció que repassa els clàssics infantils i els capgira amb un to totalment feminista.

Des del Servei de Biblioteques de la Universitat s’han sumat també a la celebració d’aquesta diada amb la campanya ‘El meu llibre és la meua finestra’ amb fotografies de gent llegint en la finestra, terrassa o balcó de sa casa, que ha estat un èxit.