Dissenyen per primera vegada un mètode portàtil que detecta la dificultat per a mantindre l’equilibri en dones amb fibromiàlgia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de maig de 2018
 
D'esquerra a dreta: Israel Villarrasa, Pilar Serra, Marta Aguilar, Gemma Espí, Núria Sempere i Sara Cortés.
D'esquerra a dreta: Israel Villarrasa, Pilar Serra, Marta Aguilar, Gemma Espí, Núria Sempere i Sara Cortés.

Un equip d’investigació dels Departaments de Fisioteràpia, i d’Educació Física i Esportiva de la Universitat de València amb l’Institut de Biomecànica de València, ha demostrat que les dones amb fibromiàlgia (FM) tenen alterat el control de l’equilibri. L’estudi, publicat en la revista 'PLoS ONE' es du a terme per primera vegada amb un mètode portàtil de mesurament, de fàcil aplicació.

El treball analitza la capacitat de les dones amb FM per a mantindre l’equilibri, una capacitat fonamental per a realitzar la majoria d’activitats diàries i que poden condicionar altres com l’activitat o l’exercici físic. Entre les conclusions, es destaca que el sistema somatosensorial de les dones amb fibromiàlgia es veu afectat amb la pèrdua del control postural, i aquesta alteració, alhora, no guarda relació amb la força muscular que tenen les dones afectades per la síndrome.

La investigació també conclou que els nivells d’ansietat que presenten les dones amb fibromiàlgia “no guarda relació amb la capacitat per a mantindre l’equilibri, de la qual cosa es desprén la necessitat de rehabilitat l’equilibri com a capacitat física per a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones”, segons Pilar Serra, investigadora de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València.

Es tracta del primer estudi que analitza l’equilibri en dones amb FM usant mètodes no-linears d’anàlisi, és a dir, aquells capaços de mesurar no tan sols la quantitat de moviment del centre de gravetat, sinó la qualitat del mateix i la seua predictibilitat. I, a més, es realitza mitjançant l’ús de la plataforma dinamomètrica Wii-Balance Board, accessori de la consola de Nintendo, habitualment emprada per a la pràctica recreativa al context dels videojocs. Aquest fet permet la seua utilització fora del context del laboratori.

Normalment, la intervenció terapèutica de les persones amb fibromiàlgia té com a objectiu la reducció del dolor, el símptoma fonamental en aquesta síndrome. “Es desconeix el motiu d’aquest, i per a la seua anàlisi terapèutica, necessitem saber quines capacitats físiques poden estar afectades i poden relacionar-se amb el dolor experimentat”, explica Pilar Serra.

La també vicedegana de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València destaca que ser capaç de reconéixer una alteració de l’equilibri en aquestes persones, de manera senzilla mitjançant un sistema portàtil de mesurament, proporciona a aquest col·lectiu una millora dels programes d’intervenció terapèutica.

La síndrome de fibromiàlgia és un trastorn reumatològic amb característiques clíniques com el dolor generalitzat, la fatiga i trastorns de l’estat d’ànim com la depressió i l’ansietat. La prevalença de la fibromiàlgia a Espanya està al voltant del 2,4%. A més, incideix més en les dones que en els homes (relació 20:1) i afecta predominantment dones entre 40 i 50 anys. La cura d’aquest tipus de pacients implica un important consum de recursos sanitaris en atenció primària.

 

Metodologia

En l’estudi desenvolupat pels Departaments de Fisioteràpia i el d’Educació Física i Esportiva de la Universitat de València amb l’Institut de Biomecànica de la Universitat Politècnica de València, han participat 129 dones entre 40 i 70 anys, 80 de les quals tenien fibromiàlgia. Les variables de control postural van ser calculades sota cinc condicions diferents i es va utilitzar una plataforma de força per registrar la pressió realitzada. La recerca ha estat finançada per la Conselleria d’Educació, Ciència i Esports de la Generalitat Valenciana, dins del programa d’ajudes per a la realització de projectes de R+D per a grups emergents (GVA2016/140).

 

Article:

Sempere-Rubio N, López-Pascual J, Aguilar-Rodríguez M, Cortés-Amador S, Espí-López G, Villarrasa-Sapiña I, et al. (2018) «Characterization of postural control impairment in women with fibromyalgia». PLoS ONE 13(5): e0196575. https://doi.org/10.1371/journal