Diversitats organitza una xarrada virtual sobre realitats trans en el món laboral

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 20 de novembre de 2020
 
Cartell de la xarrada Realitats Trans en el món laboral
Cartell de la xarrada Realitats Trans en el món laboral

Amb motiu del 20 de novembre, Dia de la Memòria Trans, s'ha realitzat una xarrada virtual sobre les realitats trans en l’àmbit laboral, que organitzava la iniciativa Diversitats de la Universitat de València, en col·laboració amb Lambda i Lliurement. La xarrada s'ha celebrat aquest divendres 20 de novembre a les 10 hores i s'ha retransmés en directe a través del canal de Twitch de Lliurement

De les discriminacions i transfòbia a l’àmbit laboral se n'ha parlat en la mesa d’experiències, que ha comptat amb la participació de membres del Grup d’Assessorament en Temes Trans de Lambda (GATT). Les persones participants han relatat la seua vivència i experiències laborals; com ha estat la recerca d’ocupació i les dificultats que han trobat; el procés de trànsit i les diferències entre transitar abans de trobar faena o al mateix lloc de treball; els avantatges o inconvenients que els confereix el seu passing; entre altres.

Tot seguit, ha tingut lloc una ponència sobre els drets laborals de les persones trans a càrrec d’Òscar Requena, professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València especialitzat en aquesta qüestió.

L’àmbit laboral continua sent un espai hostil per a les persones LGTB i en especial per a les persones trans. Tot i que no es percep una discriminació generalitzada i són molts els avanços normatius, encara no s’ha aconseguit una normalització plena. Les persones trans, i de forma especial les dones trans, es troben amb greus problemes per a la seua inserció professional per culpa dels obstacles i prejudicis que continuen trobant.

A la transfòbia i desconeixement sobre la transsexualitat, se suma el hàndicap que les persones trans tendeixen a interrompre molt prompte el seu itinerari formatiu a conseqüència del rebuig que pateixen en la seua època d'estudiants, i amb especial duresa en l’adolescència amb repetits casos de bullying. Aquesta menor preparació o qualificació constitueix un llast afegit per a la seua entrada al mercat laboral, fet que els condueix a treballs precaris i no qualificats, segons dades d’un estudi sobre la realitat de les persones trans en l’àmbit laboral del Ministeri d’Igualtat (2017).

La participació i inserció de les persones trans en el mercat laboral es veu també molt determinada per la situació en què es troben en el seu procés de trànsit i pel seu passing, és a dir, pel fet de si se’ls nota o no que són persones trans.

No calia inscripció prèvia, però si voleu rebre més informació, podeu escriure a diversitats@uv.es.

Més informació: