El divulgador científic Fernando J. Ballesteros parla a La Nau sobre la relació històrica entre l’ésser humà i la Lluna

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 15 de novembre de 2019
 
Fernando J. Ballesteros.
Fernando J. Ballesteros.

Fernando J. Ballesteros, doctor en Física per la Universitat de València, divulgador científic i cap d’instrumentació de l’Observatori Astronòmic de la Universitat, va oferir la conferència ‘50 anys a la Lluna’, dijous 14 de novembre, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Amb aquest debat, Ballesteros, Premi PRISMA 2016 pel llibre Fractales y caos, la aventura de la complejidad i Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2006 per l’obra Gramáticas Extraterrestres, repassà la visió que l’home ha tingut de la Lluna durant les diferents èpoques de la història de la humanitat: des de les primeres representacions pictòriques fins als inicis de la carrera espacial, que van culminar amb les missions Apollo i l’aterratge de l’Apollo XI al nostre satèl·lit, la Lluna, esdeveniment que, enguany, celebra el seu 50è aniversari.

Aquest doctor en física, a més d’escriure diversos llibres divulgatius, també ha estat el guionista de diversos documentals científics, dos dels quals van rebre un premi nacional –Eclipsi i Trànsits (2007) i Hágase la masa (2013)– i un altre, internacional –Arco de choque (2016). Coautor del programa de divulgació científica de Radio Nacional de España Los sonidos de la ciencia, també ha escrit un centenar d’articles en diversos mitjans de comunicació, així com en la revista de la Universitat de València Mètode, on té una secció fixa.

La conferència ‘50 anys a la Lluna’ desgranà alguns dels secrets que s’amaguen darrere el viatge de l’home a la Lluna el 1969, partint d’una senzilla pregunta: l’humà ha tornat a trepitjar la Lluna des de fa 50 anys?

L’Escola Europea de Pensament  Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.