Dolors Corella i Ana Lluch, entre les millors investigadores valencianes, segons l’Índex H

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de setembre de 2019
 
D'esquerra a dreta: Ana Lluch i Dolors Corella.
D'esquerra a dreta: Ana Lluch i Dolors Corella.

Dolors Corella i Ana Lluch, de la Universitat de València i que demà divendres participen en la Nit Valenciana de les Investigadores, figuren entre les científiques valencianes més rellevants, segons l’última actualització de l’Índex H. Dolors Corella és catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal; i Ana Lluch, catedràtica emèrita del Departament de Medicina i experta en Oncologia, a més d’investigadora de l’Incliva Institut d’Investigació Sanitària.

L’Índex H és un indicador d’impacte per a mesurar la productivitat científica i el nombre de citacions dels articles publicats per un equip investigador, un científic o científica, o una universitat. Detecta les expertes o els experts que més cites reben en una disciplina, si bé no té en compte el tipus de revista on es publica i només en les àrees de Biologia, Ciències de la Salut, Ciències de la Terra, Física, Matemàtiques, Química, Tecnologia, Enginyeria i Ciències Aplicades.

La classificació es basa en el Factor H (FH) mig, o relació entre l’Índex H de cada persona investigadora, i el valor mitjà dels H dels altres autors i autores que estan en el rànquing de la seua àrea. L’última actualització d’aquest comparador es refereix al període entre el 30 de gener de 2018 i el 23 de febrer de 2019, d’acord amb les dades del Grup per a la Difusió de l’Índex H (DIH).

En el grup de les investigadores amb el factor H més alt, la Comunitat Valenciana en té 43. Per províncies, la de València és la tercera de l’Estat, després de Madrid i Barcelona, amb major nombre en incloure’n 32. Aquestes pertanyen a les cinc universitats públiques valencianes, el CSIC, el Centre d’Investigació Príncipe Felipe, l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i l’INCLIVA.

D’aquestes 43, 12 són de la Universitat de València, i 4 més, de la Universitat conjuntament amb altres entitats (IIS La Fe, l’INCLIVA i la UPV). Es tracta d’Alicia Salvador (Ciències del Comportament), Yolanda Picó (Química Analítica), Guillermina Font (Toxicologia), Rosa María Baños (Psicologia Clínica) i Amparo Latorre (Genètica i Herència). També Dolors Corella (Nutrició i Dietètica), Maria Dolores Bargues (Parasitologia), Isabel Balaguer (Psicologia Aplicada), Manuela Merchán (Química Física) i Marisol Lila (Psicologia). Completen aquesta classificació les investigadores de la Universitat Maria J. Bayarri (Estadística i Probabilitat), Maria Adela Valero (Parasitologia), Maria José Gómez-Lechón, María Teresa Donato i María José Alcaraz (les tres Farmacologia i Farmàcia) i Ana Lluch (Oncologia).

 

Web del Grupo para la Difusión del Índice H (DIH): https://indice-h.webcindario.com/