La dona en la literatura i la docència, en els cicles de l’Aula de Cinema de la Universitat

  • 1 de març de 2017
 
La dona en la literatura i la docència

El pròxim dimecres 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona. Aquest mes, la programació de l’Aula de Cinema de la Universitat, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, oferirà cicles elaborats des de la perspectiva de gènere que visibilitzen el paper de la dona en l’espai públic. En aquest cas, els cicles s’han destinat al recorregut i l’aportació de dones professores (cicle ‘Dones en la docència’ al Palau de Cerveró) i de dones escriptores (cicle ‘Escriptores, inconformistes i incompreses’ al Col·legi Major Rector Peset). Les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada, estaran precedides d’una breu presentació i seran comentades en el col·loqui posterior.

Cicle ‘Dones en la docència’

La programació del cicle s’enceta aquest dijous, 2 de març, en el Palau de Cerveró de la Universitat de València, amb ‘El milagro de Anna Sullivan’ (Arthur Penn, 1962), una història impactant sobre una professora assetjada pel seu passat que té la complicada tasca d’ensenyar a una xiqueta sorda i cega, a la qual tot el món ha donat per impossible. La sessió següent, dijous 9 de març, serà ‘La profesora de historia’ (Marie-Castille Mention-Schaar, 2014), un acostament interessant a la labor d’una docent i la seua complicada lluita per motivar els adolescents. A continuació, el dijous 23 de març, es podrà veure una raresa en la carrera de Wes Craven, un director conegut per les seues pel·lícules de terror. En ‘Música del corazón’ (Wes Craven, 1999) relata una història sobre una violinista que troba en les seues classes de música per a xiquets pobres la millor manera de refer la seua vida. El cicle acabarà el dijous 30 de març amb ‘Ni uno menos’ (Zhang Yimou, 1999), sobre la Xina rural per presentar una mestra que amb només 13 anys és l’encarregada de fer classes als xiquets de tot el poble. Un poble sacsejat per la pobresa i l’atur, en el qual la fugida a la gran ciutat és l’única esperança per a molts, inclosos els més menuts.

Cicle ‘Escriptores, inconformistes i incompreses’

El cicle s’obri el pròxim dimarts 7 de març amb la projecció de ‘Las hermanas Brontë’ (André Téchiné, 1979), tres germanes escriptores de l’Anglaterra victoriana que, per a poder desenvolupar el seu talent literari, han de fer front a son pare. La sessió següent serà el dimarts 21 de març, amb la pel·lícula ‘Yo, la peor de todas’ (María Luisa Bemberg, 1990), dedicada a la vida i obra poètica de Sor Juana Inés de la Cruz, una escriptora del Mèxic colonial que transgredeix els principis escolàstics institucionalitzats. Finalment, dimarts 28 de març s’exhibirà ‘Papusza’ (Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013), pel·lícula que conta les vicissituds de Bronislawa Wajs, una poetessa gitana. 

Més informació: www.uv.es/auladecinema