A dos anys d’acabar el Grau, es duplica el percentatge d’ocupació de qualitat dels biòlegs

  • Fundació General UV
  • 23 de novembre de 2021
 

L’últim Estudi d’Inserció Laboral de Graus (tercera edició), realitzat per UVocupació, evidencia que el percentatge d’ocupació de qualitat del Grau de Biologia, és a dir, un treball relacionat amb la titulació i que requereix estudis universitaris, es duplica en tan sols dos anys després d’acabar la carrera, passant del 26,5% en el primer any al 54% en el segon.

Aquesta dada posa l’atenció sobre la importància de l’experiència adquirida pels biòlegs i les biòlogues perquè arriben a llocs i/o càrrecs de responsabilitat (on també s’inclouen les pràctiques voluntàries durant la carrera), així com la rellevància d’una formació complementària i especialitzada a través de cursos de postgrau.

En aquest sentit, des de l’Àrea d’Estudis d’UVocupació destaquen que Biologia és “la titulació amb el percentatge més alt d’estudiantes i estudiants que, una vegada finalitzada la carrera, opten per la realització d’un postgrau oficial”. Aquesta xifra se situa en el 71% sobre el total de les persones egressades i en més del 78% només entre aquells que continuen formant-se.

Aquest és el cas d’Óscar Caballero, graduat en Biologia per la Universitat de València i paleontòleg. Ens ho conta en el següent capítol de ‘Treballem. De la Universitat al món laboral’: “En graduar-me, vaig cursar el Màster en Paleontologia Aplicada i tot seguit treballí com a paleontòleg en una excavació d’urgència. Ara, sóc contractat predoctoral FPI al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid”. I afegeix: “Biologia és una carrera molt àmplia que em va permetre especialitzar-me en la branca de Conservació i, a continuació, en Paleontologia. Especialitzar-se és molt important en el món actual, però, al cap i a la fi, necessites saber de tot, tindre la visió dilatada i els coneixements generals que t’atorga la carrera”.

Pràctiques voluntàries
Així mateix, l’anàlisi dels resultats demostra que la realització de pràctiques voluntàries durant els estudis del Grau en Biologia incrementa l’ocupabilitat efectiva dels futurs professionals en més del 20%, sent la taxa d’ocupació de les persones que no realitzaren les pràctiques d’un 45,2%, i d’un 66,6% la d’aquelles que sí les feren.

A més, el 60,8% dels estudiants amb pràctiques té un treball relacionat amb la seua titulació (només el 34,2% en el cas d’aquells sense pràctiques); i el 52,2% desenvolupa una ocupació relacionada amb la Biologia que també requeria titulació universitària (mentre el 31,6% és el percentatge de les persones que no realitzaren les pràctiques).

“En els tres casos podem veure com la realització de pràctiques voluntàries durant els estudis de Grau millora d’una manera important l’accés a una ocupació de qualitat, així com les oportunitats per a introduir-se en el mercat laboral”, apunten des d’UVocupació.

Si bé el contracte temporal és el dominant en aquesta titulació (60,7%), també és cert que el 38,2% dels egressats i les egressades a un any d’acabar la carrera desenvolupa llocs de tècnic o amb persones a càrrec, i el 61,7% ho fa a dos anys.

Quant a funcionalitat de la titulació de Biologia, els sectors professionals més representatius són I+D+i, salut i educació, mentre els llocs de treball més demandats per les empreses/entitats són investigador/a i tècnic/a de laboratori.

Més informació: