Dos professors de la Universitat desenvolupen un mètode per a identificar en temps real la remissió d’una pandèmia com la Covid-19

  • Gabinet de Premsa
  • 16 de novembre de 2020
 
Ernesto Veres-Ferrer i José M. Pavía
Ernesto Veres-Ferrer i José M. Pavía

Els professors d’Economia de la Universitat de València Jose M. Pavía i Ernesto Veres-Ferrer han desenvolupat un mètode que permet identificar, en temps real, quan s’està produint una remissió d’una malaltia epidèmica com la Covid-19. El mètode, exposat en un article d’investigació, s’ha publicat en la revista Statistics in Medicine.

Els autors proposen la utilització de l’elasticitat, que té el seu origen en la física però que va ser adoptada ràpidament per l’Economia, com a ferramenta per a identificar punts de remissió de pandèmies. En particular, apunten que la remissió ocorrerà a partir del moment en què el ritme, mesurat a través de la velocitat, de nous casos siga menor que la mitjana de la velocitat de casos acumulats fins eixe moment. Per als autors açò dóna estabilitat i robustesa a l’estimació davant possibles variacions de remissió, i afigen que “aquesta mesura descriptiva, molt fàcil de calcular i interpretar, es revela com a informativa i adequada i té l’avantatge de ser lliure de distribució i pot estimar-se en temps real, mentre s’arrepleguen les dades”. El treball ha agafat com a model l’epidèmia del virus de l’Èbola a l’Àfrica Occidental durant el període 2014-2016 per a demostrar aquest nou enfocament, i també s’han inclòs alguns exemples que analitzen dades de la Covid-19.

 

La identificació adequada de la remissió d’una pandèmia és important, recorden els autors, perquè eixe és el moment en què es pot iniciar d’una manera segura una relaxació gradual de les estrictes mesures de control preses per les autoritats sanitàries i “tal com està mostrant la pandèmia de Covid-19 en curs, açò pot afectar el benestar social i econòmic d’un país”.

 

La importància de la identificació correcta dels canvis

La identificació correcta dels punts de canvi durant les investigacions de brots de malalties infecciones és un assumpte important en epidemiologia, amb importants implicacions per a la gestió dels recursos sanitaris, la salut pública i, com s’ha demostrat durant la pandèmia de Covid-19, el benestar social i econòmic. Els inicis, els pics i els punts d’inflexió no són els únics punts de canvi rellevants: la identificació adequada dels punts de remissió també ho són, tal com apunta l’estudi.

Així, els investigadors han treballat per a reinterpretar el significat matemàtic del concepte de l’elasticitat com a indicador de la velocitat d’acumulació de nous casos d’una malaltia contagiosa. L’avantatge d’aquest model és que fins i tot es pot estimar en temps real, mentre es van recollint les dades. Aquests avantatges, donada la senzillesa de la formulació de l’elasticitat, són substancials per al seu ús en casos de brots epidemiològics, perquè proporciona informació ràpida i fiable que pot ser de gran utilitat per a les persones que han de prendre decisions. Segons els autors, “després d’interpretar el concepte d’elasticitat d’una variable aleatòria d’una manera innovadora, proposem el seu ús com una nova ferramenta més simple per tal d’anticipar els punts de canvi de remissió epidèmica”.

La investigació ha sigut finançada pel Fons Supera Covid-19 de CRUE-CSIC-Banc Santander amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 

Article:

Ernesto J. Veres-Ferrer, Jose M. Pavía (2020): “Elasticity as a measure for online determination of remission points in ongoing epidemics”. Statistics in Medicine. DOI: http://dx.doi.org/10.1002/sim.8807