Dues col·leccions de Publicacions de la Universitat renoven el segell de Qualitat en Edició Acadèmica (CEA-APQ) fins 2022

  • Servei de Publicacions de la Universitat
  • 12 de desembre de 2019
 
Imatge de les dos col·leccions
Imatge de les dos col·leccions

El segell de Qualitat en Edició Acadèmica-Academic Publishing Quality (CEA-APQ) és un reconeixement de qualitat científica i editorial atorgat per FECYT-ANECA-UNE en haver superat favorablement els procés d’avaluació i acomplir els requisits de qualitat informativa, política editorial, processos editorials, reputació, prestigi i tots els altres exigits per la convocatòria.

La col·lecció ‘Aldea Global’ (http://www.uv.es/alglobal/) és una de les dues col·leccions de la Universitat de València que van ser distingides per primera volta en 2017 i ara renoven el segell fins a 2022. ‘Aldea Global’ edita obres sobre comunicació i tecnologies de la comunicació, amb un ampli enfocament pluridisciplinari que comprén temes de periodisme, comunicació audiovisual, publicitat, relacions públiques i documentació, i altres disciplines de les ciències socials i les humanitats estretament relacionades amb la comunicació social. La varietat de títols de la col·lecció, pertanyents a tots els àmbits acadèmics que atén, facilita que el seu públic potencial siga variat. Especialment dirigida a l'espectre universitari (investigadors, professors i estudiants), també resulta especialment atractiva per a comunicadors, divulgadors, publicistes i, en definitiva, professionals del sector de la comunicació, de la cultura i de l'empresa. La projecció acadèmica és notable, no únicament en el territori natural de les universitats coeditores sinó en tot l'àmbit espanyol i en Iberoamèrica.

‘Aldea Global’, nascuda el 1997, està coeditada entre les editorials de les universitats  Autònoma de Barcelona, la Jaume I (Castelló), Pompeu Fabra (Barcelona) i València, i compta amb una trajectòria de més de 20 anys i un catàleg de 40 títols. La col·lecció, que per la seua trajectòria i el seu model de gestió, és tot un referent -no sols entre les editorials universitàries- com a iniciativa interuniversitària consolidada, compta amb un Consell de Direcció integrat per dos membres de cadascuna de les universitats coeditores. Per part de la Universitat de València, la direcció està a càrrec de Josep Lluís Gómez Mompart, catedràtic emèrit de Periodisme i comunicació, i de l’editora de PUV Maite Simón.

L’altra col·lecció que renova el seu segell de qualitat és ‘Desarrollo Territorial’ (http://puv.uv.es/desarrollo-territorial.html), dirigida pel catedràtic de Geografia de la Universitat de València, Joan Romero, i creada en 2006, que s'ha convertit en un referent nacional en l'ampli camp de les investigacions sobre governança territorial, govern del territori, polítiques públiques amb fort impacte territorial i desenvolupament local. Dóna cabuda a la recerca d'excel·lència en aquests camps de tots els grups d’investigació existents a Espanya, com també, de forma excepcional, a traduccions d'obres d'autors i grups de recerca d'altres països que es consideren rellevants.

Amb una ferma vocació interdisciplinària, la seua aportació a les àrees de recerca esmentades es considera cabdal i va dirigida a grups de recerca de diferents àrees (Geografia, Economia, Polítiques socials, Dret, Arquitectura), responsables públics, joves investigadors, professorat especialitzat en aquestes àrees i estudiants de grau i postgrau. També s'orienta a aquells ciutadans, no necessàriament especialistes, encuriosits per les dinàmiques i els processos territorials.

El segell de Qualitat en Edició Acadèmica- Academic Publishing Quality (CEA-APQ) és una iniciativa pionera a Europa. Promogut per la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) i avalat per l’Organisme Autònom Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), va nàixer amb l’objectiu de reconéixer les millors pràctiques dins de l’edició universitària espanyola i convertir-se en un signe distintiu que, tant les agències d’avaluació de l’activitat investigadora com la comunitat acadèmica i científica, pogueren identificar fàcilment. Pretén igualment ser una via per a promoure i estimular la qualitat en edició acadèmica. En 2020 tindrà la seua quarta convocatòria i fins ara són 43 les col·leccions universitàries que han obtingut la distinció (4 de elles de la Universitat de València).