Les dues últimes obres guanyadores del Premi de Divulgació Científica «Estudi General» es presenten a la Fira del Llibre

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 6 de maig de 2019
 
David González (esquerra) i Xavier Duran.
David González (esquerra) i Xavier Duran.

Les molècules de la vida. Breviari per a bioquímics novells, del bioquímic i divulgador científic David González i L’imperi de les dades. El Big Data, la privacitat i la societat del futur, del químic i també divulgador Xavier Duran, es van presentar aquest diumenge 5 de maig en la Fira del Llibre de València. L’acte, a les 13 hores, va ser conduït per Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat i directora de la col·lecció «Sense Fronteres», on estan publicats els dos llibres.

L’acte, organitzat per Edicions Bromera, Publicacions i per la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, va tindre lloc a la Sala Museu I. A més de la versió en valencià d’aquestes dues obres guanyadores del Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», dotat amb 12.000 euros, es va presentar la traducció al castellà del treball de Xavier Duran: El Imperio de los Datos. El Big Data, la privacidad y la Sociedad del futuro.

Escrita en primera persona, Les Molècules de la Vida analitza aspectes rellevants sobre l’estructura, propietats i funcions dels mecanismes moleculars en els quals es basa la complexitat biològica i que han fet possible la gènesi i la vida a la Terra. És un llibre dedicat a la bellesa i la complexitat d’allò minúscul: els àtoms i les molècules engendradores de vida.

Per la seua banda, L’imperi de les dades analitza l’enorme volum de dades que es genera en la societat actual, anomenat big data, i com es processa aquesta informació. El treball de Xavier Duran, així, detalla els avantatges i els perills de la societat de la informació, i incideix en la importància de la divulgació per a conéixer l’ús que es fa de la nostra informació.

David González Jara (Àvila, 1974) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Bioquímica, i té estudis de Ciències Ambientals. És professor d’ESO en l’especialitat de Biologia i Geologia al CEO El Mirador de la Sierra de Villacastín, i també ha treballat com a professor universitari i com a director del Departament de Ciències Experimentals de la Universitat Internacional de La Rioja. Des de fa més de cinc anys dedica part del seu temps a la divulgació científica. Ha publicat articles científics en revistes especialitzades i periòdics d’informació general com El País o Diario de Ávila.

Xavier Duran (Barcelona, 1959) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Presideix la Junta Tècnica del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols. Ha publicat més d’una trentena de llibres de narrativa, d’assaig i de divulgació científica, reconeguts amb diversos guardons, com el Premi Josep Vallverdú o el Premi de la Crítica Serra d’Or. El 1995 va guanyar la primera edició del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb El cervell polièdric. Idees, sentiments i neurones.

 

Entrevista a David González en la Fira del Llibrehttps://youtu.be/N_3B8NWs7A0

Entrevista a Xavier Duran en la Fira del Llibrehttps://youtu.be/_RfgilvldHU

Imatges: