L’economia circular, eina per a la transformació del model econòmic valencià

  • Càtedres Institucionals
  • 30 d’octubre de 2019
 
Un moment de la presentació de la càtedra
Un moment de la presentació de la càtedra

La nova Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Universitat de València s’ha presentat aquest dimecres a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la UV. Aquesta càtedra ha estat creada conjuntament per la Universitat amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, i s’ha presentat amb la ‘La reutilització en el marc de l’economia circular: un desafiament necessari’.

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV, Maria Dolors Real ha obert la jornada conjuntament amb el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Salvador Pérez i el catedràtic d'Economia Aplicada responsable de la càtedra, Francesc Hernández. Real ha destacat la importància de la càtedra respecte al foment del diàleg entre la comunitat acadèmica i els sectors empresarial i institucional. Així mateix, confia en que puga ajudar a implementar noves solucions: “La I+D+i ha de proposar solucions innovadores que propicien el canvi cap a models circulars”.

Per la seua banda, el director general de Model Econòmic ha parlat de la necessitat de canviar de paradigma, però també de mentalitat: “En menys de 10 anys, la demanda d’aigua superarà en un 40% els recursos dels que disposem. La situació és urgent”. Davant aquesta situació, Juan Salvador Pérez considera indispensable que deixem de mirar les aigües residuals com a deixalles. Al contrari, “són un recurs fonamental i molt valuós” en el camí cap a un nou model productiu i econòmic.

Per a Francesc Hernández, director de la Càtedra, el principal objectiu és “contribuir a la transformació del model econòmic”. I és que en la seua opinió, “l’economia circular ha de ser el motor d’eixa transformació. No és que no tinguem moltes més opcions, és que és l’única que tenim”. Així mateix ha destacat el caràcter pràctic i operatiu de la càtedra i ha confiat en el seu caràcter de generador de canvi: “el marc teòric el tenim clar, ara cal començar a treballar per tal que els principals actors de la nostra societat implementen els principis de l’economia circular.

A continuació, el director general de Model Econòmic sigut l’encarregat d’obrir el torn de ponències. Juan Salvador Pérez ha parlat sobre el paper de l’economia circular en la transformació del model econòmic valencià i ha dit que “el canvi cap a un nou model productiu és una prioritat del Govern del Botànic des dels seus inicis”. Així, ha subratllat la importància de l’economia circular dins del Pla d’Acció 2017-2027 donat el seu caràcter estratègic: “l’economia circular genera valor tant per a la societat com per a les empreses. És un model més eficient que ajuda a reduir el consum i les emissions. A més, pot generar també nínxols de mercat i llocs de treball”.

Al seu torn, Roberto Arnau, subdirector general de programes d'Innovació de l'Agència Valenciana de la Innovació, ha explicat detalladament els programes i línies d’actuació de l’organisme i ha destacat la necessitat d’innovació en l’economia circular. En aquest sentit, Arnau ha explicat que des de l’Agència es treballa en diferents reptes de l’economia circular com són el futur de l’agroalimentació o del tractament i reutilització dels residus, en especial, hídrics.

El director de la nova càtedra i catedràtic d’Economia Aplicada de la UV, Francesc Hernández, ha tancat la primera part de la jornada amb la presentació de la ‘Guia de finançament per a projectes d’economia circular’. Hernández considera que és necessari el recolzament institucional per tal que l’economia circular puga ser generadora de canvi i de llocs de treball. És en este punt on radica la importància d’una guia que naix “amb l’objectiu de donar a conéixer tots els programes de finançament disponibles en matèria d’economia circular, sobretot en l’àmbit de la Unión Europea”. A més a més, amb l’elaboració d’esta guia destinada tant a empreses com a administracions també volem fer veure que “és perfectament factible sol·licitar les ajudes i molt probable obtindre el finançament”.

Després de la pausa-café, el cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ha parlat dels reptes de l’economia circular en el sector de l’aigua. Al seu torn, José Miguel Vanyo, gerent d’Operacions de l’empresa Hidraqua, ha aportat la seua visió sobre la implementació de l’economia circular en la gestió de l’aigua des d’una òptica empresarial, i en la mateixa línia ha intervingut Jaime Castillo, director de Relacions Institucionals de l'empresa Global Omnium. Finalment, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha parlat d’experiències d’èxit en la implementació de l’economia circular en l’Administració Local. La jornada s’ha completat amb un debat entre les persones que participaven en les ponències i el públic assistent.

Durant la jornada s'ha abordat la potencialitat de la reutilització com a motor de transformació d'una economia productiva i s'han analitzat els seus importants beneficis per al medi ambient i el benestar de la societat. Cal recordar que la raó de ser de la càtedra és la constatació de la creixent escassetat d'un recurs bàsic com és l'aigua, especialment rellevant en àrees com la Comunitat Valenciana. Segons s’ha posat de manifest en la jornada, es fa necessari un canvi de paradigma cap a un enfocament d'economia circular en què les aigües residuals pogueren veure’s no com deixalles, sinó com un recurs valuós en el context actual.