Enrique Herreras i Ana Noguera, premi Cartelera Turia pel llibre sobre les contradiccions del culturals del capitalisme

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de juliol de 2019
 
Enrique Herreras, Ana Noguera.
Enrique Herreras, Ana Noguera.

El professor de la Universitat de València Enrique Herreras i la doctora en Filosofia Ana Noguera han rebut (dissabte 6 de juliol) el premi Cartelera Turia pel llibre ‘Las contradicciones culturales del capitalismo en el siglo XXI. Una respuesta a Daniel Bell’ (Biblioteca Nueva). L’obra ha estat considerada com el millor assaig en els XXVIII Premis Turia. La gala de lliurament se celebra al claustre de La Nau.

L’assaig, que està prologat per la filòsofa Victoria Camps, comença tractant les contradiccions i les paradoxes amb les quals s’ha iniciat el segle XXI. Els autors sostenen que la globalització econòmica crea una desigualtat imparable; que les persones sofreixen i moren sense ser objecte d’atenció en les dades macroeconòmiques; que el planeta s’ha empetitit amb la tecnologia i la demanda de recursos; que la política sembla absent i no ser capaç de garantir els drets humans, i que les democràcies troben enemics en poders invisibles que escapen del control públic.

En aquesta situació, Noguera i Herreras han elegit el fil conductor de ‘Les contradiccions culturals del capitalisme’, de Daniel Bell (escrit fa quaranta anys, en un moment previ a l’inici de la deriva cap al neoliberalisme) per plantejar la qüestió de si hi ha alternatives per a fer front a la realitat del segle XXI i als nous dilemes polítics, socials, culturals i ètics. El llibre no té respostes, sinó que és una invitació a reflexionar sobre els conflictes diaris que hem de fer front els ciutadans, amb la desigualtat com a problema més greu.

Ana Noguera, doctora en filosofia, és membre del Consell Valencià de Cultura de la Comunitat Valenciana i professora de sociologia i ciències polítiques de la UNED de València.

Enrique Herreras és professor d’ètica i filosofia política de la Universitat de València i articulista. Ha publicat ‘La tragedia griega y los mitos democráticos’.

Arxivat en: Lletres