L’equip del professor López Olano rep un premi pel documental El Mur: Els llocs de la memòria, coproduït per la Universitat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de juny de 2021
 
Carlos López Olano, segon per l'esquerra, amb el premi. Font foto: Ràdio Associació.
Carlos López Olano, segon per l'esquerra, amb el premi. Font foto: Ràdio Associació.

La sèrie documental El Mur: Els llocs de la memòria, una producció transmèdia de 13 capítols en podcast que recupera la memòria de la Guerra Civil en terres valencianes i produïda per la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Radio, ha rebut aquest dijous el Premi d’Innovació dels 21 Premis Ràdio Associació de Catalunya, l’entitat que cogestiona les emissores catalanes RAC. El guardó s'ha lliurat en l’Auditori de l’ONCE de Barcelona i l'ha rebut el professor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Carlos López Olano, director del projecte.

El Mur: Els llocs de la memòria és un podcast de 13 capítols, amb una durada de 25 minuts cadascú que recupera la memòria de la Guerra Civil amb els testimonis de les persones supervivents, heroïnes i també víctimes. El nom del projecte es refereix al Mur de Paterna, un espai on el franquisme va afusellar més de 2.200 persones.

Entre d’altres, els capítols tracten les presons (la de dones del Passeig de la Petxina o la de Sant Miquel dels Reis, les dos a València), els bombardejos (com el del Mercat d’Alacant de maig de 1938 on moriren més de 300 persones, o el de Castelló de 1937); els camps de concentració (com el d’Albatera); els aeròdroms (com els de Fontanars dels Alforins o la Pobla del Duc) o la línia XYZ, alçada al sud de la província de Castelló i que arribava fins a Terol com a últim bastió davant l’avançament de les tropes franquistes cap a València.

“Per a la narració d’aquestes històries de memòria s’usen tot tipus d’eines audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast radiofònic, d’emissió per ones, web i xarxes, i una ampliació per la web, en què s’ofereixen fotografies, vídeos, documents, il·lustracions, imatges gravades amb dron o amb càmeres de 360°, el que permet una diversitat d’acostaments narratius que obrin noves formes de contar amb la mirada sempre posada en la innovació, i això és precisament el que ens han premiat”, explica Carlos López Olano.

La sèrie documental, en la qual també col·labora la professora de Periodisme de la Universitat de València Lola Bañón, té com a propòsit que noves generacions coneguen el testimoni de les persones protagonistes de la Guerra i la Repressió, empresonades, afusellades o assenyalades després dels judicis sumaríssims, i aquelles que visqueren els bombardejos, atacs, o qualsevol tipus de discriminació. També els espais on es varen produir els fets i que actualment formen un ingent patrimoni cultural.

L’equip del documental el completen Eduard Torres en redacció, gestió de xarxes i il·lustracions; Sergio Formoso en imatge, disseny visual i web; Miguel Coll en edició, realització sonora i locució; i Ofèlia Sanmartín en correcció del valencià. Actualment, es prepara una tercera temporada de la sèrie que estarà basada en els noms de la memòria.

 

117 candidatures als premis

En aquesta 21a edició s’han presentat 117 candidatures a les distincions que premien els millors professionals i programes de la ràdio en l’àmbit lingüístic català. El jurat dels premis ha estat presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit.

 

Enllaços:

Sèrie documental El Mur: Els llocs de la memòria

Projectes guanyadors dels 21 Premis Ràdio Associació de Catalunya en aquest enllaç.

Etiqueta per als premis: #PremisRadioAssociacio2021

 

Peus de foto:

  • Carlos López Olano, en una entrevista a l’Hospital Suec-Norueg d’Alcoi.
  • Carlos López Olano, en el camp de concentració d’Albatera.
Imatges: