Es lliuren els guardons de la 16a edició dels Premis Universitat de València d’Escriptura de Creació

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 20 de desembre de 2019
 
Guardonats, finalistes i representants de l’organització dels Premis UV d’Escriptura de Creació / Miguel Lorenzo
Guardonats, finalistes i representants de l’organització dels Premis UV d’Escriptura de Creació / Miguel Lorenzo

El Paranimf del Centre Cultural la Nau va acollir dijous 19 de desembre el lliurament de la 16a edició dels Premis Universitat de València d’Escriptura de Creació i la presentació de les obres guardonades. Els premis, als quals podien optar estudiants de les universitats valencianes, han comptat amb una notable participació i es mantenen com una eina eficaç de promoció i reconeixement de la creació literària entre l’estudiantat. El certamen ha estat organitzat pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) amb la col·laboració de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, les Aules de Literatura, d’Arts Escèniques i de Cinema del Vicerectorat de Cultura i Esport, Edicions 96 i la Colección Teatro Siglo XXI.

Bibiana Collado, guardonada en anteriors edicions i professora del taller de poesia d’Aula Oberta, va ser la conductora de l’acte de lliurament en què tant els estudiants guardonats com els finalistes compartiren fragments de la seua obra i tingueren paraules per reivindicar les disciplines artístiques com a vehicle d’expressió i salvavides per viure en un món complex. Diverses intervencions, com la de la mateixa Collado, també destacaren el paper de la Universitat com a igualador i promotor d’oportunitats per a totes les persones, independentment dels recursos, així com també la importància d’aquests premis destinats a estudiants i dels tallers que s’organitzen en diverses modalitats sota la marca Aula Oberta d’escriptura creativa.

Per finalitzar l’acte de lliurament, la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Ricós, es va dirigir al públic per recordar la gran quantitat de persones i entitats, tant de la pròpia Universitat com externes, que s’impliquen en aquests premis i que permeten que l’estudiantat universitari tinga una oportunitat de reconeixement als seus esforços creatius. Meme Elizalde, Delegada de la rectora per a l’Estudiantat, també va recalcar els agraïments a totes les parts implicades i als estudiants, protagonistes d’una iniciativa que dóna espai i reconeixement a les seues creacions.

La singularitat d’aquest acte de lliurament és que, encara que les obres guanyadores es van donar a conèixer el passat mes de juliol, s’espera a entregar els Premis quan les obres guardonades ja estan editades. Enguany, les modalitats de Poesia i Narrativa han estat publicades per Edicions 96 i la modalitat de Teatre, en la Colección Teatro Siglo XXI. En el cas de Guió de curtmetratge, l’obra guanyadora rebrà 2.000 euros més si es filma el curt abans de desembre de 2020.

Cadascuna de les persones vencedores s’enduu, a més, 1.000 euros de premi. En la setzena edició, els Premis Universitat de València d’Escriptura de Creació han guardonat Carles Llopis, estudiant de Sociologia, en la modalitat de Poesia en valencià per Simetria imperfecta; María Wieden, estudiant del grau en Traducció i Mediació Interlingüística, en Poesia en castellà, per l’obra Casi azul; J. Àngel Cano, estudiant del programa de doctorat en Llengües, Literatures i Cultures, en Narrativa en valencià, per De quan fórem estrelles i coets; Fátima Mañas, estudiant d’Estudis Hispànics, en Narrativa en castellà, per requilorio; Alexandre Tomás, estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració Pública, en Teatre, per De Vino y Sefué. Reflejo de un universo no tan paralelo, i Sergio Iván Martínez, estudiant del Màster en Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible, en Guió de curtmetratge, per El Alto.

Han estat finalistes Antonio García, amb (In)visibles, en Poesia en valencià; José Marí-Olano, per Los vivientes, en Poesia en castellà; Marina Pellín, per El carrer dels morts, en Narrativa en valencià; Raúl Ferrer, amb Dos sillas azules, en Narrativa en castellà; Aina Torres, amb Reixes, en la modalitat de Teatre, i Carlos Vilanova i Sara Furió, per Lluna, en Guió de curtmetratge.

Els jurats que han hagut d’escollir les millors obres han estat formats per Josep Ballester, Josep Porcar i Susanna Lliberós, en Poesia en valencià; Juan Carlos Zapater, Laura Rambla i José Antonio Calañas, en Poesia en castellà; Núria Cadenes, Carles Cortés i Ferran García-Oliver, en Narrativa en valencià; Enrique Parra i Elga Reátegui, en Narrativa en castellà; Paula Llorens, Guadalupe Sáez i Ignacio Ramos-Suay, en Teatre; Alicia Puig, Juan Miguel Company i Mª Alejandra Mora, en Guió de curtmetratge.

Al certamen s’han presentat 180 obres, de les quals 162 són treballs d’estudiants de la Universitat de València. Es manté, per tant, un notable índex de participació en uns premis que serveixen per promoure la creació literària entre l’estudiantat de les universitats valencianes i que els ofereix primeres oportunitats de veure publicada de manera professional la seua obra.

 

Arxivat en: Cultura , Lletres