L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat inaugura la seua activitat en línia amb una conferència de Joaquim Bosch

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 26 de maig de 2020
 
Joaquim Bosch.
Joaquim Bosch.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València adapta la seua programació al format en línia. Per inaugurar-la, dilluns, dia 25, a les 18 hores, el magistrat i jurista Joaquim Bosch va oferir la conferència ‘Notícies falses i mentides tòxiques: els límits de la llibertat d’expressió i del dret a la informació’. Les pròximes conferències seran el 8 de juny amb Francisco Sanz, metge pneumòleg i coordinador COVID del Consorci Hospital General València, que parlarà sobre els protocols d’atenció i tractament de la Covid-19; i el 15 de juny amb l’investigador Enrique Feás, que abordarà la crisi econòmica generada.

Totes les conferències es podran consultar a la pàgina web del Vicerectorat de Cultura de la Universitat

El centre d’aquesta conferència inaugural va ser les falsedats massives, i com han començat a ser un problema a debatre. Estem assistint a un fenomen creixent, que ha tingut un protagonisme rellevant durant la gestió sanitària contra la pandèmia. La difusió de fake news ha arribat a extrems d’elevada entitat, a causa de les possibilitats de les xarxes socials i els efectes multiplicadors de mecanismes fraudulents de repetició automatitzada. A part, els mitjans de comunicació es troben en un complex procés de transformació; i han perdut el monopoli de la informació, perquè una part de la ciutadania s’informa a través de vies que no són gestionades per periodistes professionals. Davant els danys que l’engany massiu provoca a la societat, cal analitzar les actuacions més aconsellables contra les notícies falses i els possibles conflictes amb la llibertat d’expressió o el dret a la informació.

Per a això, el magistrat i jurista Joaquim Bosch es va  basar en la seua llarga trajectòria com a professional per a debatre aquests temes. Bosch va ingressar en la carrera judicial per oposició en 2002. Ha exercit la seua activitat professional en els jutjats de Barcelona, Dénia, Vinarós i Massamagrell. En l’actualitat és jutge del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Moncada, en el partit judicial del qual és el Magistrat Degà. Va ser Portaveu Nacional de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, entre 2012 i 2016. Posteriorment ha sigut nomenat portaveu territorial de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana. Participa habitualment en diverses publicacions jurídiques i en diversos mitjans de comunicació. És coautor del llibre ‘El secuestro de la justicia. Virtudes y problemas del sistema judicial’ junt amb el periodista Ignacio Escolar. Ha realitzat activitats investigadores i docents com a director i ponent de cursos de formació de magistrats en el pla estatal del Consell General del Poder Judicial i en el pla autonòmic de la Conselleria de Justícia. També ha intervingut com a ponent en nombrosos congressos i conferències d’àmbit estatal i internacional.

La Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.