Especialistes en Dret i Intel·ligència Artificial firmen una declaració per a regular l’ús de dades en el sector públic

  • Gabinet de Premsa
  • 30 d’octubre de 2019
 
Participants en el congrés
Participants en el congrés

Més de quaranta especialistes de Dret Administratiu de sis països han firmat la Declaració DAIA de València, un manifest que pretén posar les bases sobre el règim jurídic i garanties de l’ús de la intel·ligència artificial així com la regulació de les dades que alimenten la intel·ligència artificial en el sector públic.

El manifest és una declaració d’intencions que se centra en set punts. El primer fa referència a que per a operar amb garanties és necessari un llenguatge unívoc entre els sectors tècnico-lògic, jurídic, de gestió i producció. El segon recull que el sector públic ha de compartir, interna i externament, les seues experiències d’ús de la Intel·ligència Artificial per a complir amb la llei i per a l’avanç col·laboratiu. El tercer, que cal conéixer l’ús de la intel·ligència artificial en les fases prèvies o d’assistència a les decisions humanes, per a evitar la fugida del Dret. En quart lloc s’indica que el nivell i tipus de garanties exigibles són variables. En tot cas, cal seguir el model d’ètica i privacitat proactiva en el disseny marcat en la Unió Europea per a consensuar un catàleg d’estàndards per a la intel·ligència artificial pública. El cinqué apunta que la intel·ligència artificial obliga a un redisseny intern i intel·ligent de les Administracions, que han d’incorporar talent tècnic i itineraris formatius. En sisé lloc, la declaració indica que resulta imprescindible reforçar la claredat i seguretat jurídiques i la interoperabilitat i bona governança de les dades que ‘alimenten’ la intel·ligència artificial pública. I finalment, l’últim punt arreplega que la Xarxa DAIA aposta i s’obri a la transversalitat de coneixements i habilitats en els àmbits de la Intel·ligència Artificial i el Dret.

La firma s’ha produït en el marc del II Congrés de la Xarxa DAIA (Dret Administratiu i Intel·ligència Artificial) sobre intel·ligència artificial en el sector públic, celebrat a València el 10 i 11 d’octubre. Aquesta era la segona reunió de la xarxa després de la seua creació en abril d’enguany quan diversos grups d’investigació van decidir la creació de DAIA per a promoure i compartir el coneixement sobre l’ús i impacte de la intel·ligència artificial en el sector i en el dret públic i generar debats i discussió entre la comunitat científica i tècnica.