Especialistes de l’I2SysBio, del CSIC i de FISABIO analitzen les claus genètiques de la virulència de la tuberculosi

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de juny de 2019
 
Filogènia construïda amb els genomes de més de 4.000 aïllats de tuberculosi de tot el món. Es marquen aquells aïllats que han acumulat mutacions en el gen phoR. /CSIC.
Filogènia construïda amb els genomes de més de 4.000 aïllats de tuberculosi de tot el món. Es marquen aquells aïllats que han acumulat mutacions en el gen phoR. /CSIC.

Personal investigador de l’Institut de Biomedicina de València (CSIC), de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Generalitat Valenciana ha analitzat els determinants genòmics de l’especiació i la propagació de la tuberculosi. El treball, publicat en la revista Science Advances, identifica el gen phoR com a clau d’un sistema involucrat en la virulència de la tuberculosi, i amplia els coneixements sobre l’evolució dels bacteris causants d’aquesta patologia en animals i humans.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosi, que provoca una mortalitat devastadora en humans i animals, i que també comporta importants pèrdues econòmiques. Conèixer com es diferencien els diferents llinatges bacterians augmenta la comprensió dels orígens del bacteri que causa la malaltia i els mecanismes genètics involucrats.

L'investigador de l’Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC) Iñaki Comas i l'investigador de la Unitat Mixta FISABIO/Universitat de València-I2SysBio Álvaro Chiner (actualment, membre de l'IBV, CSIC) expliquen que “per a conèixer els esdeveniments genòmics poblacionals que van conduir a l’aparició del patogen de la tuberculosi, hem treballat amb el Complex Mycobacterium tuberculosi o MTBC, el qual comprèn un grup de micobacteris format per Mycobacterium tuberculosi i Mycobacterium africanum, que afecten els humans, així com una sèrie de patògens aïllats d’altres espècies de mamífers coneguts com Mycobacterium bovis, Mycobacterium pinnipedii, Mycobacterium orygis i Mycobacterium microti, entre altres”.

La creixent disponibilitat de dades genòmiques poblacionals ha permès una millor comprensió de la diferenciació genotípica i ecològica entre bacteris estretament relacionats. Això ha permès desenvolupar models teòrics de com emergeixen les espècies de bacteris i les regions genòmiques implicades.

“Aquest estudi aplica per primera vegada aquests models a un patogen que afecta els humans, per a això s’han estudiat els bacteris més estretament relacionats amb MTBC, conegudes com Mycobacterium canettii o MCAN, un cep aïllat de la Banya d’Àfrica. La nostra anàlisi confirma la hipòtesi que ambdues van compartir un patrimoni genètic comú. A més, hem aprofitat la disponibilitat de seqüències genòmiques de milers de ceps clínics del complex MTBC, així com de parents pròxims com MCAN, per a identificar nous determinants genòmics en l’aparició i posterior propagació del MTBC”, afig Iñaki Comas.

Els investigadors han identificat el gen phoR com a clau d’un sistema involucrat en la virulència, i que tingué un paper fonamental en l’evolució del Complex Mycobacterium tuberculosi. “Treballs anteriors havien mostrat que les mutacions de phoR van exercir un paper central en l’adaptació del patogen a diferents espècies hostatjadores. Nosaltres hem demostrat la vinculació del gen phoR amb la propagació primerenca de la tuberculosi humana, així com en expansions posteriors. El nostre treball també demostra que l’estudi de l’evolució dels patògens ajuda a comprendre els determinants de la seua virulència passats i presents”, conclou Comes.

En aquest treball també han participat investigadors del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública de València, de la Universitat d’Oslo, de la Universitat d’Hèlsinki, del Swiss Tropical and Public Health Institute de Suïssa, de la Universitat de Basel, del Microbiotica BioData Innovation Centre del Regne Unit, i del Francis Crick Institute del Regne Unit.

 

Article: Á. Chiner-Oms, L. Sánchez-Busó, J. Corander, S. Gagneux, S. Harris, D. Young, F. GonzálezCandelas, I. Comas. «Genomic determinants of speciation and spread of the Mycobacterium tuberculosis complex». Science Advances. DOI: 10.1126/sciadv.aaw3307