Esther (Mayoko) Ortega obri ’Interseccions’ parlant de raça, sexe i sexualitat

  • Gabinet de Premsa
  • 25 de setembre de 2018
 
D'esquerra a dreta Esther Mayoko i Ruth Mestre
D'esquerra a dreta Esther Mayoko i Ruth Mestre

L'activista antiracista feminista Esther (Mayoko) Ortega obri aquest dimarts el curs 'Interseccions. Espai de formació' amb una coferència que abordarà les qüestions de raça, sexe i sexualitat. Serà al Saló d'Actes de la Facultat de Ciències Socials. El curs de formació interdisciplinar està dirigit, prèvia inscripció, a l’estudiantat de màster i doctorat de la Universitat de València per a treballar la diversitat des d'una perspectiva crítica i interseccional.

Amb un format dinàmic i un tarannà divulgatiu, la primera edició d’Interseccions. Espai de formació, tractarà l’educació en diversitat en un sentit ampli, que inclou la diversitat afectivosexual i de gènere i l’etnicocultural. El curs és gratuït i té una durada de 20 hores.

Aquest 25 de setembre inaugura l’espai la pensadora Esther (Mayoko) Ortega, activista antiracista feminista en ConcienciaAfro, amb una conferència que abordarà les qüestions de raça, sexe i sexualitat des d’una perspectiva interseccional. En primera persona, Mayoko en parlarà des de la dificultat d’habitar la frontera, territori fronterer que suposa el fet de sentir-se dona feminista, lesbiana, racialitzada i negra, i com és llegida i entesa. En una entrevista recent, Mayoko reconeixia que sempre l'han assenyalada com una altra, i que mai no ha passat per ser de Madrid, que és on va nàixer, on ha crescut i on viu. I és que no es pensa en la comunitat afrodescendent, com de vegades passa amb les persones d’ètnia gitana, com a gent d’ací, amb els problemes que això comporta, especialment en l’àmbit educatiu, on se’ls tracta i considera diferents.

El curs continua el 26 de setembre, amb l’educació intercultural de la mà d'Ana Giménez, professora de la Universitat Jaume I de Castelló, que parlarà més concretament de la realitat del poble gitano. L’últim dia del curs, 27 de setembre, s’aprofundirà en les qüestions d’intersexualitat i educació esportiva, amb Jonathan Ospina, expert en la matèria de les verificacions de sexe en l'àmbit de l'esport i professor de la Universidad Isabel I de Burgos. A més, el director general de l’Agència Valenciana d’Igualtat en la Diversitat de la Generalitat Valenciana, José de Lamo, presentarà el treball que se realitza des de la seua àrea, i introduirà de forma pràctica el protocol d’acompanyament per a garantir el dret a la identitat i l’expressió de gènere i la intersexualitat en centres educatius de la Conselleria d’Educació.

A banda de les conferències, cada dia es faran diàlegs amb professorat de la Universitat de València i centres adscrits, que exposaran el treball que es fa sobre la matèria a la Universitat de València, i abordaran qüestions clau en matèria d’educació i diversitat sexual i de gènere (25 de setembre); educació intercultural (26 de setembre) i pedagogies queer i experiències de persones trans en l’àmbit de l’educació física (27 de setembre).

De vesprada, el programa proposa dos tallers simultanis que oferiran recursos i eines per a treballar la diversitat sexual a l’aula a través de l’educació artística i l’art contemporani (25 de setembre); formació antirumors i solucions per a combatre la invisibilització i el racisme (26 de setembre) i didàctiques específiques per a tractar la qüestió trans i la intersexualitat en centres educatius (27 de setembre).

S’emmarca dins de 'diversitats', iniciativa per la igualtat en la diversitat impulsada pel Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València.

Es pot consultar el programa complet del curs i inscriure-us a través de: http://esdeveniments.uv.es/go/Interseccions

 

 

 

 

Més informació: