Estiraments de cadenes musculars, taitxí, txikung i ioga, activitats per a aquest estiu

  • Gabinet de Premsa
  • 14 de juny de 2019
 
Una classe d'estiraments.
Una classe d'estiraments.

L’activitat física continua els mesos d’estiu a la Universitat de València. Vos informem d’algunes de les activitats que podu practicar durant els mesos de juny i juliol: estiraments de cadenes musculars, taitxí, txikung i ioga, tots impartits per la professora Magda Chirald. Ella ens acosta les característiques de cada un i els seus beneficis.

Estiraments de cadenes musculars

Amb els estiraments de cadenes musculars hi ha un treball de la totalitat del cos en cada estirament. La professora Magda Chirald explica que “es busca que hi haja sempre descàrrega i que la musculatura horitzontal no intervinga, més bé que es relaxe”. Chirald afig que “es posa una atenció especial en l’exhalació sense bloquejos… Es busca una relaxació contínua del diafragma, que és el múscul que normalment més es contractura i més problemes dona”. Amb la pràctica d’aquesta activitat s’aconsegueix:

  • Alliberar la zona pelviana, la cintura escapular i la globalitat, cadena anterior, posterior, “sempre es busca completar-ho”, puntualitza Chirald.

Aquesta activitat la pot practicar qualsevol persona “fins i tot amb algun tipus de lesió, perquè quan hi ha una lesió la resta del cos se sobrecarrega molt”, afig la professora. 

 

Taitxí

El taitxí és un art marcial que combina lentitud progressiva, la recol·locació postural i el sentit marcial. “En realitat és una reeducació postural. Els moviments són lents i això permet també que la fàscia muscular puga seguir-los. Es produeixen d’una manera lenta i progressiva, però tot té un sentit marcial, la qual cosa li dona l’espai i l’aplicació concreta”, explica Chirald.

Amb la pràctica del taitxí es treballa el sistema parasimpàtic, l’equilibri  i la triple flexió, “les cames s’enforteixen bastant i al final amb el temps una persona practicant de taitxí té unes cames molt fortes i alhora molt flexibles”, remarca la professora i afig que es busca practicar-lo a l’aire lliure,  “la mirada perifèrica s’activa, que és una cosa molt necessària hui en dia i llavors la ment s’obri un poc més”.

 

Txikung i ioga 

Quant al txikung, es tracta d’una activitat que comparteix similituds amb el taitxí. En el txikung es repeteixen els moviments fins a integrar-los, mentre que en el taitxí un moviment en succeeix un altre. La professora destaca que en el txikung “la concentració i la relaxació es tornen més profundes”. 

Per acabar, el ioga és un sistema de desenvolupament i evolució personal que abraça el cos, la ment i l’esperit, mantenint l’equilibri d’aquestes tres forces a través de la combinació de moviments –asanes– , on es treballa l’enfortiment i l’estirament.

Les activitats es desenvolupen a les instal·lacions dels tres campus universitaris: Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot-Paterna. Tota la informació està disponible en l’enllaç: Activitats d’estiu