Un estudi conclou que el futur professorat de Primària s’informa sobre el canvi climàtic a través de fonts poc rigoroses

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 d’abril de 2021
 
Crescuda d'un riu.

Álvaro Morote, Benito Campo i Juan Carlos Colomer, investigadors de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València conclouen en un estudi que l’estudiantat de quart del Grau d’Educació Primària no comprèn suficientment les causes i conseqüències del canvi climàtic a causa de les fonts poc rigoroses de les quals s’informa. L’estudi, elaborat mitjançant un qüestionari a 131 alumnes en total (curs 2018-19), també destaca que cal millorar l’educació climàtica des de les Ciències Socials.

Aquest estudi s’ha dut a terme com a conseqüència de la importància de conscienciar les generacions més joves i ensenyar-los la problemàtica del canvi climàtic. L’escassa producció científica sobre Didàctica de la Geografia i “la falta de rigorositat dels mitjans de comunicació”, segons l’estudi, són factors de risc rellevants per a fer aquesta investigació.

Els resultats mostren que l’estudiantat de quart de Magisteri obté la informació principalment de mitjans audiovisuals com Internet, la televisió i les xarxes socials, i minoritàriament del món acadèmic i la premsa escrita. Els primers mitjans limiten molt el concepte de canvi climàtic i estableixen com a principal causa d’aquest la contaminació provocada per l’ésser humà, fet que dóna una visió allunyada del concepte, on la realitat és que el clima està en continu canvi i l’acció antròpica influeix accelerant aquests canvis naturals. A més, asseguren que en molts casos la comunitat científica troba dificultats a donar una explicació senzilla del canvi climàtic, per la complexitat del fenomen.

D’aquesta manera, en l’estudi s’ha observat que un 58’29% de l’estudiantat pensa que la causa del canvi climàtic és la contaminació i altres reconeixen no saber identificar realment les causes del fenomen. D’altra banda, el futur professorat destaca en l’enquesta com a principal efecte del canvi climàtic l’increment de fenòmens atmosfèrics extrems com la sequera i les pluges torrencials.

Per tant, es conclou que els mitjans difonen idees incorrectes o informació poc precisa, el que dóna lloc a la confusió de la població amb la terminologia i les vertaderes causes i conseqüències del canvi climàtic. Els tres investigadors de la Universitat de València, en aquest sentit, proposen que cal millorar l’educació climàtica des de les Ciències Socials, en concret des de l’àrea de la Geografia, amb noves estratègies de comunicació per tal de modificar les conductes ambientals dels futurs docents i de les generacions més joves.

 

Article: Morote, A.F., Campo, B. & Colomer, J.C. (2021). Percepción del cambioclimático en alumnado de 4º del Grado en EducaciónPrimaria (Universitat de València, España) a partir de la información de los medios de comunicación. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 24(1), 131-144. DOI: https://doi.org/10.6018/reifop.393631

 

Peu de fotografia annex: Álvaro Morote, Benito Campo i Juan Carlos Colomer, investigadors de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València.

Imatges: