Estudiants de Física: un estiu envoltats de partícules, a l’IFIC

  • Fundació Parc Científic
  • 18 de juliol de 2018
 
estudiants al curs

Estudiants del Grau de Física de tota Espanya prenen el seu primer contacte amb la recerca del món subatòmic durant el curs d’estiu de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), al Parc Científic. A més de conéixer les bases de l’anomenat Model Estàndard de Física de Partícules, els estudiants aprenen tècniques de computació i el funcionament dels acceleradors i detectors de partícules que utilitzen els grups de l’IFIC.

Un grup d’estudiantat de Física passa aquests dies a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) submergit en algunes de les qüestions més importants de la ciència actual… Com es formen els elements més pesats que el ferro? Quines noves partícules encara desconegudes componen un quart de l’univers, la matèria fosca? Quines són les propietats del neutrí i com es poden utilitzar per a conéixer algun dels fenòmens més violents del cosmos? Com funcionen els acceleradors de partícules i quines aplicacions tenen? Són els estudiants de l’escola d’estiu que organitza l’IFIC, centre mixt de la Universitat de València i del CSIC, mitjançant seu Programa Severo Ochoa de Centre d’Excel·lència.

Aquest curs de dues setmanes que finalitza divendres 20 de juliol suposa una introducció a la recerca per a estudiantat del Grau en Física. Enguany s’han rebut huitanta sol·licituds, vint més que l’edició anterior, procedents d’universitats de tota Espanya i de països com ara Estats Units, Mèxic, Hondures, Colòmbia o Índia. Açò reflecteix el caràcter internacional de la recerca de l’IFIC, una de les qüestions valorades per atorgar-li el distintiu Severo Ochoa de Centre d’Excel·lència. De les vint-i-quatre candidatures seleccionades en funció de l’expedient acadèmic, sis procedeixen d’altres universitats diferents a la de València i sis són dones.

Durant aquestes dues setmanes, l’alumnat seleccionat s’integra en els grups de recerca de l’IFIC per a experimentar en primera persona, de la mà d’un tutor o tutora escollit entre el personal investigador del centre, com es treballa en física de partícules, astropartícules i física nuclear. A més de conéixer les bases d’aquestes disciplines, l’anomenat Model Estàndard de Física de Partícules, que descriu les partícules elementals que componen la matèria visible de l’univers i les forces que les governen, l’estudiantat aprén tècniques de computació i el funcionament dels acceleradors i detectors de partícules que utilitzen els grups de l’IFIC.

Als matins s’imparteix una sèrie de xarrades per a donar a conéixer la varietat d’activitats de recerca que es realitzen a l’IFIC. Des dels experiments desenvolupats per a estudiar l’estructura nuclear i la formació d’elements pesats a l’univers fins a la participació de l’IFIC en el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC), el major i més potent accelerador de partícules del món, passant per experiments en física de neutrins com els telescopis ANTARES/KM3NeT i les aplicacions que d’aquestes tecnologies es desenvolupen en medicina en la instal·lació de recerca en física mèdica de l’IFIC, l’IFIMED.

En l’edició d’enguany es realitzen diverses connexions amb altres laboratoris on es duen a terme algunes de les recerques de l’IFIC, com ara GSI (Alemanya) o el Laboratori Europeu de Física de Partícules, el CERN (Suïssa). Per acabar, cada estudiant farà divendres una exposició del treball dut a terme al llarg de les dues setmanes que dura el curs.

Aquestes estades estan obertes a estudiantat de grau de qualsevol curs, ja que el projecte de recerca s’adapta als coneixements de cada estudiant. El curs està finançat pel Programa Severo Ochoa de Centre d’Excel·lència de l’IFIC i ha rebut ja més de mig centenar d’alumnes en les seues tres edicions, alguns dels quals tornen a l’IFIC per a començar la seua carrera investigadora.

Més informació: