Eugenio Coronado obté el Premi Humboldt i el Carl Friedrich von Siemens d’Investigació

  • Parc Científic
  • 28 de gener de 2021
 
Eugenio Coronado

El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València Eugenio Coronado ha obtingut el Premi Humboldt de Recerca que concedeix la Fundació Alexander von Humboldt (Alemanya). El premi reconeix investigadors els descobriments fonamentals dels quals han tingut un impacte significatiu en la seua disciplina i de qui s’espera que continuen produint èxits d’avantguarda en el futur.

Els guanyadors d’aquest premi, dotat econòmicament amb 65.000 euros, estan convidats a dur a terme un projecte d’investigació de la seua elecció en una institució d’investigació a Alemanya. En el cas de Coronado, el projecte es desenvoluparà a cavall entre el Departament de Física de la Universitat Tècnica de Munic (TUM) i l’Institut Max Planck d’Estructura i Dinàmica de la Matèria, a Hamburg.  

Junt amb aquest, Coronado rep també el Premi Carl Friedrich von Siemens d’Investigació, que atorga la mateixa Fundació Humboldt a proposta de la TUM, una de les institucions on el científic realitzarà la seua estada. Aquest premi es concedeix en reconeixement a l’historial acadèmic de la persona guardonada, a qui es convida a engegar projectes de recerca amb col·legues d’Alemanya.

Eugenio Coronado és catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) –únic centre de la Comunitat Valenciana reconegut com a Unitat d’Excel·lència Maria de Maeztu pel Ministeri de Ciència i Innovació–, al Parc Científic de la institució acadèmica, des d’on desenvolupa la major part d’una tasca investigadora a la frontera entre la física, la química i la ciència dels materials.

Una de les seues línies d’investigació actuals se centra, principalment, en el disseny de materials intel·ligents formats per molècules magnètiques dipositades sobre materials bidimensionals, anàlegs el grafè, amb propietats magnètiques o superconductores. L’objectiu final és obtenir una nova generació de materials i dispositius híbrids d’aplicació directa en camps com l’electrònica, l’espintrònica, la detecció molecular o l’emmagatzematge energètic.

A més de ser titular de dos ajudes Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) –les més prestigioses de la Unió Europea–, Coronado compta en el seu haver amb diferents premis nacionals d’Investigació, com la Càtedra internacional Blaise Pascal a França, el Premi Rei Jaume i, el Premi Nacional Enrique Moles de Química, el Premi Nacional Rei Joan Carles I, o les medalles de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF), entre d’altres. Cal destacar que es tracta del primer científic que ha obtingut ambdues Medalles –la RSEQ 2009 i la RSEF 2019.

D’altra banda, Coronado acaba de rebre un nou projecte europeu FET-OPEN, de suport a Tecnologies Futures i Emergents (H2020), orientat a enfortir grans projectes col·laboratius de recerca científica i tècnica d’excel·lència lligats a tecnologies rupturistes i realitzats mitjançant col·laboració. Es tracta del tercer FET-OPEN que el catedràtic manté actiu. Aquests projectes tracten de posar en valor el paper de les molècules en tecnologies com l’espintrònica, la computació quàntica i les TIC.

Arxivat en: Química , Física