L’ex rector Ramon Lapiedra rep la Medalla de la AVL

  • Gabinet de la Rectora
  • 29 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia
Foto: AVL

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va lliurar la Medalla de la institució, la màxima distinció acadèmica, a l’ex rector de la Universitat de València, Ramon Lapiedra Civera.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va celebrar el divendres, 29 de novembre, la inauguració del curs 2019-2020 en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, acte en el qual es va reclamar l’atenció dels poders públics sobre aquelles observacions normatives sobre l’ús del valencià emanades des de la institució acadèmica. Igualment, en el mateix acte, l’AVL va lliurar la Medalla de la institució, màxima distinció acadèmica, a l'ex rector de la Universitat de València Ramon Lapiedra (1984-1994) i a l’editora Rosa Serrano, per la seua “contribució i mèrits a favor de la cultura, la ciència, les lletres i la llengua pròpia”.

La secretària Verònica Cantó va iniciar l’acte amb la lectura de la memòria d’activitats de la institució en l’últim any, de la qual cal destacar les millores introduïdes en el Diccionari normatiu valencià, amb noves aplicacions i avantatges per als usuaris. “El nostre diccionari, que rep una mitjana de 38.000 consultes diàries, ara parla, té veu femenina i masculina”. Igualment va ressaltar les aportacions del Portal Terminològic Valencià i del Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL), un instrument de consulta adreçat bàsicament a investigadors de la llengua, entre altres moltes activitats.

L’acte va continuar amb l’entrega de la Medalla a la mestra, escriptora i editora Rosa Serrano i a l'es rector de la Universitat de València (1984-1994) Ramon Lapiedra. L’acadèmic Antonio Ferrando, que va pronunciar la laudatio de l’ex rector, va qualificar el lliurament d’esta distinció com un acte de “normalitat cultural”. Ferrando va remarcar els aspectes fonamentals de la trajectòria de Lapiedra, com ara “les iniciatives en favor de la cooficialització del valencià al si de la seua Universitat i el seu paper en el procés de gestació d’una autoritat lingüística del valencià”.

Per la seua part, Verònica Cantó, secretària de l’AVL, va llegir la laudatio de Rosa Serrano, recentment guardonada amb l’Alta Distinció de la Generalitat, de la qual va dir que és “un referent i un model” de dona lluitadora, compromesa, positiva, entusiasta i vitalista. Cantó també va subratllar de la guardonada el seu compromís cívic, cultural, polític, feminista i valencianista, defensora de la llengua dels valencians i personatge destacat en l’aprovació del Dictamen sobre la Llengua, embrió de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Els dos guardonats, que van rebre la distinció del mans del president de l’AVL, van agraïr la Medalla de la institució i en les respectives intervencions van ressaltar el paper destacat jugat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, des de la seua constitució en l’any 2001, en la doble vessant normativitzadora i de foment de la llengua. Ramon Lapiedra es va referir a l’AVL com el resultat de l’èxit col·lectiu de la societat valenciana per a desactivar un conflicte lingüístic i construir una convivència social amb normalitat.

L’acte va continuar amb un parlament del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En primer lloc, Ramon Ferrer va felicitar els guardonats afirmant que “l’AVL, en concedir-los la màxima distinció acadèmica, fa un acte de justícia. La medalla que heu rebut és el reconeixement públic de la vostra contribució a la construcció d’una societat millor, més culta i més valenciana”. Ferrer també va reconeixer el paper que, des del Consell Valencià de Cultura, jugaren Rosa Serrano i Ramon Lapiedra en l’origen de la institució normativa.

Després el president va analitzar la situació de la llengua, va valorar la gestió de l’activitat acadèmica i va reclamar l’atenció sobre les observacions i recomanacions de l’Acadèmia sobre la norma dins d’un marc “d’unes franques relacions institucionals”. Ferrer també va dir que l’AVL té l’obligació de vetlar pel foment de la llengua i possibilitar que el valencià estiga present en tots els àmbits socials,i, finalment, va alertar sobre el perill “dels nous aires d’intolerància lingüística” i la necessitat de defendre el valencià.

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va tancar l’acte amb una intervenció en la qual va manifestar l’agraïment a l’AVL pel seu treball “impecable” que va ajudar a prestigiar la llengua. Marzà ha afirmat que l’AVL és hui “indispensable” en la nostra societat. Finalment, el conseller també va tindre paraules de felicitació per als guardonats, per l’exemple d’estima a la llengua i a la cultura del poble valencià. “El vostre exemple ens estimula a treballar amb més il·lusió cada dia”.

Imatges:

Arxivat en: Institucional