L’expert de l’ONU Mikel Mancisidor analitza el dret humà a la ciència en una conferència a La Nau

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 d’octubre de 2018
 
Mikel Mancisidor

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull aquest dimarts 23 d’octubre a les 19 hores la conferència ‘Evolució del Dret Humà a la Ciència’, per Mikel Mancisidor, membre del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’ONU. La ponència forma part del cicle ‘Drets en moviment’, organitzat amb motiu del 70é aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i que tracta la situació d’aquestes llibertats en l’actualitat

Mikel Mancisidor és membre del Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’ONU per al període 2013-2020, professor adjunt de Dret Internacional en Drets Humans en el Washington College of Law (des de 2015) i doctor en Relacions Internacionals per l’Escola Diplomàtica de Ginebra. També presideix l’Institut Internacional per al Dret Humà a la Ciència.

El dret humà a la ciència és un dret ja contemplat en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de 1966. A Iberoamèrica es reconeix amb anterioritat en la Carta de l’Organització dels Estats Americans i en la Declaració Americana de Drets i Deures de l’Home. Segons Mancisidor, en l’Anuari de Drets Humans, es tracta d’un dret que pertany a l’anomenat grup dels drets econòmics, socials i culturals (DESC) i inclou aspectes de participació, drets d’accés i cooperació internacional.

No obstant això, tot i que durant els darrers anys s’ha donat un paper rellevant al desenvolupament legislatiu dels drets DESC, “no ha succeït el mateix respecte al dret a la ciència”. En la seua conferència de dimarts, l’expert analitzarà la situació en què es troba el dret humà a la ciència. Segons Mancisidor, aquest “ha de servir de guia als estats, però també ha d’aportar elements a les organitzacions científiques, el personal investigador i la societat civil en general per a conéixer millor els seus drets i les seues responsabilitats”.

Mikel Mancisidor, a més, és Relator per a l’Observació General sobre Ciència i Drets Humans, Medalla d’Or de Drets Humans 2013 de la Lliga Espanyola Pro-Drets Humans i exdirector d’UNESCO Etxea - Centro UNESCO del País Vasco (2004-2014).

El cicle Drets en Moviment està organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, l’Aula d’Història i Memòria Democràtica, i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València amb motiu del 70é aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, amb la gestió de la Fundació General de la institució acadèmica, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

 

Més informació del cicle Drets en Moviment: http://links.uv.es/5vOEhuD