L'exposició sobre la Ribera del Xúquer arriba a Favara

  • 23 de setembre de 2016
 
Imatge de l'exposició

Favara, municipi de la Ribera Baixa, acull l'exposició 'La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer', que mostra alguns dels aspectes més singulars de la zona. El seu patrimoni agroindustrial, la ruta dels monestirs, els seus paisatges o la seua història, entre altres, es podran visitar fins al 30 de setembre a la Sala d’Exposicions del Convent.

Els comissaris de la mostra són Antonio C. Ledo Caballero (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga) i Ángel I. Morales Rubio (Departament de Química Analítica) i està organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València. 

Com assenyalen els comissaris, aquesta mostra evidencia “l'interés de la Universitat de València per acostar a la societat la singularitat i la riquesa dels espais més emblemàtics que conformen el territori valencià”. Aquesta exposició multidisciplinària persegueix donar a conéixer al gran públic com s'ha constituït la realitat actual de l'espai de la Ribera del Xúquer.

L'exposició està conformada per un total de 36 panells i es divideix en diferents blocs temàtics. El primer bloc se centra en la història de la comarca i comprén des de les restes paleontològiques del plistocé fins a la transició democràtica. El segon es refereix a l'aspecte patrimonial en un sentit ampli i recull des del purament artístic fins a les peculiaritats lingüístiques i els valors paisatgístics, o personalitats tan rellevants en el pla cultural com Joan Fuster. El capítol econòmic es presenta en diversos panells que tracten tant el desenvolupament local com la indústria de l'automòbil, el turisme o el cooperativisme en l'activitat agrícola, reflectit en els tres grans cultius predominants a la comarca: l'arròs, els cítrics i els caquis. 

En la seua elaboració han participat aproximadament mig centenar d'autors de diferents àrees de coneixement de la Universitat de València, repartits en 17 departaments, el Jardí Botànic, la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient (Generalitat Valenciana), Ribera Turisme, el Grup de Recerca en Desenvolupament Territorial (GRIDET), el Grup de Recerca ESTEPA (Estudis del Territori, del Paisatge i del Patrimoni), l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) i la Universitat Politècnica de València. 

A la inauguració van assistir l'alcaldessa, Oro Azorín; el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; el director de l'oficina de Caixa Popular a Sueca, Francisco Rivera i els comissaris.

La mostra itinerant de la Ribera del Xúquer ja va estar exposada a Alzira, València, Burjassot, Carcaixent, Sollana, l'Alcúdia, Almussafes, Torís i Corbera; ara arriba a Favara on romandrà fins al dia 30 de setembre. Després, prosseguirà el seu itinerari pels municipis de la comarca, la següent destinació confirmada serà Sumacàrcer (Sala la Societat, del 7 al 24 d'octubre).