La Facultat de Dret disposarà el proper curs d’un Laboratori de Policia Científica (LabCrim)

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de maig de 2021
 

A partir del proper curs, l’estudiantat de criminologia de la Universitat disposarà d’un Laboratori de Criminologia (LabCrim) on realitzar pràctiques i altres activitats formatives, i també d’investigació i transferència de coneixement. La presentació ha tingut lloc durant la inauguració d’una exposició sobre tècniques i mètodes de policia científica a la Facultat de Dret.

Presentació del Laboratori de Policia Científica de la Universitat (LabCrim)

La Facultat de Dret iniciarà el pròxim curs amb un Laboratori de Policia Científica de la Universitat de València (LabCrim).

Aquest laboratori donarà suport a les activitats pràctiques dels estudis del grau en Criminologia de la Universitat de València, així com a altres activitats formatives en aquest àmbit.

A més, LabCrim desenvoluparà activitats d’investigació i de transferència de coneixement, amb serveis d’anàlisi i emissió d’informes en matèries de jurisdicció penal, civil, mercantil, laboral i contenciosa-administrativa, tant a les administracions públiques i de justícia com als cossos i forces de seguretat de l’Estat i altres organitzacions vinculades a aquests àmbits.

El projecte d’estructuració d’espais de LabCrim ha estat presentat aquest matí pel vicedegà de la Facultat de Dret, Javier Guardiola, en el transcurs de la inauguració de l’exposició ‘Tècniques i Mètodes de Policia Científica: passat, present i futur’.

El degà de la Facultat de Dret, Javier Palao, ha ressaltat la dimensió pràctica dels estudis universitaris, fent especial èmfasi en la importància, en l’àmbit dels estudis en Criminologia, d’aquesta formació orientada a l’aplicació dels coneixements adquirits.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha destacat la importància de comptar amb instal·lacions d’alt nivell a la nostra Universitat per desenvolupar les principals missions universitàries: docència i formació, investigació, transferència de coneixement i difusió de la ciència.

 

Inauguració de l’exposició ‘Tècniques i mètodes de policia científica: passat, present i futur’

La mostra està organitzada per la Facultat de Dret de la Universitat de València, la Comissaria General de Policia Científica i la Prefectura Superior de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una exposició itinerant de la policia científica que apropa a la comunitat universitària un recorregut històric dels mètodes emprats per la policia científica.

En la inauguració han estat presents, entre altres: la rectora de la Universitat, Maria Vicenta Mestre; el degà de la facultat de Dret, Javier Palao; la secretària General de la Universitat de València, María Elena Olmos; el vicedegà de la facultat de Criminologia, Javier Guardiola; el cap superior provincial de policia, José Piris Perpén i el cap regional d’operacions, Alfredo Garrido.  

Per la seua banda, el vicedegà de la facultat de Criminologia, Javier Guardiola, abans de recórrer l’exposició ha presentat el projecte de Laboratori de Policia Científica de la Universitat de València.

Contingut de l'exposició

L'exposició consta de materials i dispositius, reconstrucció d'escenari del crim, equips multimèdia i de l'assessoria d'especialistes en la matèria, tots aquests elements s'uneixen per a proporcionar una consciència de com s'ha arribat al que és avui la policia científica.

Tanmateix, es mostren alguns dels mètodes i de les tècniques utilitzades per la policia en l'actualitat, així com un avançament dels escenaris del futur més immediat en aquesta matèria.

La mostra dóna compte dels orígens i del desenvolupament de l'aplicació de la metodologia científica a la tasca policial i incorpora equips i materials que ens ofereixen una visió històrica del desenvolupament de la metodologia científica en la tasca policial.

Desenvolupament de la criminalística

El desenvolupament de la criminalística transcorre en paral·lel a l'evolució de la ciència, però també a les garanties jurídiques i al coneixement criminològic. Bussejar en els orígens d'aquesta disciplina ajuda a comprendre la seua importància i a com hem arribat al seu desenvolupament actual.

Passat, present i futur de la disciplina

Però aquesta exposició no s'atura en la història passada, també fa un recorregut per les tècniques actuals i futures, pels mitjans i els dispositius emprats a hores d'ara i, per aquelles que s'estan investigant i desenvolupant per a ser emprades en un futur pròxim.

Un imaginari de pel·lícula

Els elements que s'exhibeixen formen part de tot allò que tantes vegades hem vist en les pel·lícules o sèries de gènere policíac, així, durant la visita tenim la sensació d'estar immersos en una pel·lícula. Però més enllà del nostre imaginari cinèfil, el que se'ns mostra és el veritable present de la policia científica i com l'aliança entre la tecnologia i el saber fer dels professionals permet utilitzar el coneixement en la reconstrucció, anàlisi i resolució dels fets delictius.

En definitiva, es tracta d'una oportunitat formativa i de desenvolupament professional que, sens dubte, tota la comunitat universitària traurà bon profit.