La Facultat de Fisioteràpia prepara un programa d'exercici terapèutic

  • Gabinet de la Rectora
  • 15 d’abril de 2020
 

La vicedegana de la Facultat de Fisioteràpia, Pilar Serra, alerta com l'activitat física amb motiu del confinament per la crisi del COVID-19 pot agreujar la simptomatologia de les persones amb malalties físiques.

La pandèmia mundial pel coronavirus ha provocat el confinament de la població espanyola amb la finalitat de frenar l'expansió del coronavirus. Això ha provocat que gran part de la població haja optat per realitzar activitat física des de la seua casa. No obstant això, com ens alerten des de la Facultat de Fisioteràpia, les persones amb dolor o en procés de recuperació d'una malaltia física o d'una lesió han d'anar amb cura amb els exercicis a realitzar.

Com ens compta la professora Pilar Serra, aquest tipus de persones no haurien de realitzar exercici físic que no fora adaptat a la seua condició clínica, ja que, d'una altra manera, podria agreujar-se la seua simptomatologia. ‘Però sí que és molt important que compten amb programes terapèutics domiciliaris per a tractar de recuperar mobilitat i reduir el dolor’, expressa Serra.

‘Quan s'experimenta dolor de llarga duració, i per la previsió que tenim, sembla que la situació no es vaja a resoldre ràpidament, aquest no sols se sent físicament, sinó que d'ell es deriven conseqüències psicològiques com la catastrofització del dolor, una construcció psicosocial específica del dolor, que porta al pessimisme sobre el seu propi dolor i la seua evolució i al seu torn, això es considera un factor de risc per a la seua cronificació’, assevera la vicedegana de la Facultat de Fisioteràpia. 

Pilar Serra afirma que ‘això repercuteix en la condició física, ja que s'ha constatat que, a major nivell de catastrofisme, menor resistència muscular i per tant, més fatiga’. Paral·lelament a l'afectació neuromuscular, també repercuteix negativament en el sistema cardiovascular, immunològic i neuroendocri. Tot això, assenyala la professora, provoca una alteració de la capacitat funcional o cosa que és el mateix, una reducció de la capacitat per a realitzar activitats bàsiques de la vida diària. 

Per a tractar de contrarestar aquests problemes, la Facultat de Fisioteràpia ha desenvolupat un programa d'exercici terapèutic i, ho continuarà fent mentre dure el confinament, amb documents escrits i audiovisuals, per a proporcionar alguns exercicis domiciliaris específics per a determinades patologies o lesions. ‘Sempre a realitzar amb molta cautela, ja que la situació ideal que és realitzar-los amb la supervisió del fisioterapeuta, que, en aquest cas, no és possible’, recorda Pilar Serra. 

La vicedegana finalitza constatant que és necessari mantindre's actiu, però en cas de lesió o malaltia, els plans han d'adaptar-se al quadre clínic dels pacients per a evitar efectes secundaris no desitjats.