La falta de visualització i de mitjans audiovisuals, a debat en el pròxim Congrés de Pilota

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 5 d’octubre de 2017
 
congres_pilota_adeit_2017

“Visualitzar la pilota i que torne a col·locar-se en el lloc en què estava”. Aquests són els dos objectius per a la celebració d’un congrés de pilota que tindrà lloc el pròxim mes d’octubre a la Fundació Adeit, tal com indica Sebastià Giner, coordinador de Pilota Valenciana de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports i un dels coordinadors d’aquest esdeveniment. “Actualment no tenim cap mitjà audiovisual de masses que permeta que aquest esport siga vist per la majoria de la població, per això l’actitud de les diverses administracions hauria de ser de donar a conéixer la pilota i promocionar-la des de la infància, només si coneixes una cosa i la practiques des de xicotet arribaràs a valorar-la i estimar-la”, assenyala.

La pilota és un esport practicat en tots els racons de la Comunitat Valenciana i durant segles ha sigut un element de “cohesió i vertebració”. Amb tot i això, actualment és “mínimament conegut”. Els mitjans de comunicació escrits “solen posar alguna notícia diària referent a la pilota, però sempre en l’apartat de poliesportiu i no té ni presència central ni ix en portada”. Quant a les ràdios generalistes, “no fan notícies sobre pilota, només algunes ràdios municipals realitzen un programa setmanal d’actualitat sobre aquest esport. Necessitem un mitjà de comunicació que arribe a la població i tracte des de tots els àmbits aquest esport nacional”, denuncia Giner.
El Congrés de Pilota, que se celebrarà del 26 al 28 d’octubre, suposa l’inici d’una tasca seriosa que ajudarà a aconseguir objectius específics. Encara que ja hi ha hagut dos congressos anteriors sobre pilota, aquests tractaven només el seu aspecte de pràctica esportiva, especialment les seues varietats, sense cap implement. Però aquest congrés serà el primer que s’organitzarà exclusivament sobre el fenomen de la pilota valenciana.
Des de la direcció del congrés expliquen que des d’aquest setembre hi haurà activitats de pilota en molts pobles per a fer arribar el congrés a tots els racons i “que tots els pobles i comarques participen”. Municipis com Agost, Pedreguer, Massalfassar, Castelló, entre altres, realitzaran actes com ara presentacions, xarrades, exposicions, tallers, etc. emmarcats dins del congrés i serviran d’enllaç a les activitats dels dies 26, 27 i 28 d’octubre a València.

Passat i present de la pilota
Així mateix, des de diversos sectors de la pilota creuen que “hi ha una necessitat crucial de reformar instal·lacions, ja que amb la desaparició de la televisió valenciana el percentatge de població que coneix l’esport és baix, perilla la fabricació de pilotes i material esportiu i en moltes comarques ha desaparegut completament la seua pràctica”. En paraules de Giner, la pilota valenciana ha patit durant anys “desatenció i planificació nul·la” per part de les administracions, no hi ha hagut tampoc “ni modernització ni promoció” en comparació amb l’aparició de nous esports, la qual cosa ha fet que la pilota “quede relegada a certs pobles i grups socials”. El congrés pretén que els assistents facen “una reflexió i que debaten sobre l’estat actual d’aquest esport per a trobar i aplicar les solucions adequades”.

Més informació i inscripció: Congrés de Pilota