La FECyT renova l’acreditació de la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València com a entitat de divulgació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de febrer de 2020
 
Logo UCC+i Universitat de València.
Logo UCC+i Universitat de València.

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), entitat dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, ha renovat l’acreditació de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de València com a entitat dinamitzadora en la transmissió de la ciència, la tecnologia i la innovació des d’una perspectiva divulgativa i oberta a la ciutadania.

Des de la seua creació en l’any 2007, la UCC+i de la Universitat de València ha renovant totes les acreditacions realitzades per la FECyT, fet que li ha atorgat de forma ininterrompuda la condició d’integrant de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació. L’acreditació caduca el 31 de desembre de l’any 2021.

Les unitats de cultura científica i de la innovació tenen com a missió fer comprensible a la societat el valor del coneixement, amb l’objectiu d’incrementar la cultura científica de la ciutadania, així com el seu interès per la ciència, la tecnologia i la innovació. Aquests objectius es compleixen amb un ampli ventall d’activitats que van des de la comunicació de la recerca universitària a l’organització d’activitats dirigides a públics específics i generals, per a estimular les vocacions científiques i ajudar a conèixer l’important paper que té la ciència en el progrés social.

Per a acreditar-se, els requisits mínims que han de complir les UCC+i són tindre una organització estable al front de la qual hi haja una persona responsable amb dedicació completa; un pressupost que evidencie el compromís de l’entitat amb la unitat; i un nivell mínim d’activitat, segons la tipologia (comunicació, divulgació, formació o investigació). La UCC+i de la Universitat de València és una de les unitats de cultura científica que realitza els quatre tipus d’accions esmentades.

Entre les activitats de divulgació de la ciència que organitza la Universitat de València es poden citar projectes adreçats a ensenyament secundari com un cicle de conferències impartides per professorat universitari (Estimulant les Vocacions Científiques); tallers de Matemàtiques, Astronomia i Geologia; o les Rutes Matemàtiques, uns itineraris per València que, a partir del patrimoni monumental de la ciutat, mostren les aplicacions de la ciència.

La Universitat de València, a través de la seua UCC+i, també organitza activitats com ara bars de ciència o congressos, seminaris i matinals, la Jornada de Divulgació de Tesis Doctorals o participa en diverses activitats com la Fira Aèria, entre d’altres. Així mateix, difon una part de la producció científica de la Universitat de València amb l’elaboració de notes de premsa. Entre els guardons obtinguts destaca el Premi Gestió Universitària i Bones Pràctiques Administratives, concedit en 2019 pel Consell Social de la Universitat de València en el marc dels XXIII Premis Universitat-Societat. El guardó reconeix les actuacions de millora i innovació realitzades per la unitat per a modernitzar la Universitat, fetes d’acord a les necessitats de la comunitat educativa.