La Generalitat distingeix Publicacions de la Universitat, Escena Erasmus UV, Dolores Corella i Miguel Ángel Sanz amb motiu del 9 d’Octubre

  • Gabinet de Premsa
  • 6 d’octubre de 2021
 
Equip de PUV.
Equip de PUV.

La Generalitat ha atorgat la distinció amb motiu del 9 d’Octubre a Publicacions de la Universitat de València (PUV), la distinció "Lluís Vives" a Escena Erasmus UV i el reconeixement al mèrit científic a Dolores Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Facultat de Medicina, i a Miguel Ángel Sanz Alonso, Professor Honorari del Departament de Medicina de la Universitat de València. La Generalitat també ha distingit els equips de vacunació de la Covid, el poeta Josep Piera i l’il·lustrador Paco Roca, entre altres.

Publicacions de la Universitat de València (PUV)

La Universitat de València celebra enguany el centenari de les seues publicacions. L’any 1921 va veure la llum la revista ‘Anales’, que donava compte de l’activitat de la Universitat, dels treballs del professorat, de les lliçons d’obertura de curs i del pressupost de gestió, entre altres informacions. Va ser la primera publicació periòdica editada amb regularitat, havia d’aparèixer cada any i requeria, per tant, l’existència d’una mínima infraestructura editorial: els orígens d’una activitat continuada que, amb el temps i una professionalització creixent, va ser l’embrió de  l’actual Servei de Publicacions.

La consolidació d’aquesta incipient activitat editorial, ja després de la guerra civil, arriba amb la creació dels secretariats de publicacions i intercanvi científic que preveia la LOUE de 1943, però és a partir dels anys vuitanta del segle passat quan s’inicia una vertadera planificació editorial, amb la creació de col·leccions, la configuració d’un catàleg i la consciència de la necessitat d’una direcció editorial i de personal cada vegada més especialitzat.

Escena Erasmus UV

Escena Erasmus UV és un projecte escènic europeu impulsat i promogut per la Universitat de València, dirigit per la companyia teatral CRIT.

Quan es va llançar el projecte la UV era la segona institució acadèmica que més estudiants d'intercanvi rebia a Espanya. Per això, es va considerar oportú crear una estructura que permetera la formació teatral dels alumnes i alumnes Erasmus en la Universitat, que possibilitara l'exhibició de les seues creacions com un símbol de l'intercanvi cultural, aprofitant les infraestructures teatrals de què disposava la UV i la seua experiència en la planificació de teatre universitari.

La seua primera edició es va celebrar en 2009 i fins a 2020 han passat per Escena més de 300 alumnes.

Les gires de les obres teatrals d'Escena Erasmus formen part de l'estratègia de vertebració cultural del territori per part de la Universitat de València, com a part d'una programació cultural més enllà de les instal·lacions universitàries, en col·laboració amb altres administracions territorials.

Escena Erasmus UV ha rebut el Premi Europeu Carlemany de la Joventut, 2011; Premi Talent Jove (Levante-EMV) 2018; i Esment Especial del Patrimoni 2018 de la Lliga de l'Associació d'Ocupadors d'Arts Escèniques d'Europa.

Dolores Corella

Dolores Corella és cap de grup del CIBEROBN des de 2006, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Facultat de Medicina de la Universitat de València des de l’any 2009 i directora de la Unitat de Recerca d’Epidemiologia Genètica i Molecular en la Universitat de València des de 1998.

Va iniciar la seua carrera investigadora biomèdica a l’Institut de Recerques Citològiques de València, on va centrar els seus treballs en la genòmica aplicada a la prevenció de malalties cardiometabòliques i es va especialitzar en l'estudi de les denominades interacciones gen-ambient. Entre els factors ambientals, va destacar la dieta, i ha sigut pionera, juntament amb José María Ordovás, en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional

Ha publicat més de 325 articles en revistes internacionals de gran impacte i ha dirigit més de 20 tesis doctorals. Actualment focalitza les seues recerques en la integració d’òmiques juntament amb la nutrició i la gastronomia per a aportar una visió més holística de la salut.

Miguel Ángel Sanz Alonso

El doctor Miguel Ángel Sanz, qui es va llicenciar en Medicina per la Universidad de Salamanca en 1971, completà la seua formació amb el grau de Doctor per la Universitat de València en 1971.

Posteriorment, va començar la seua trajectòria al servici d’Hematologia de l’Hospital La Fe, amb una carrera marcada per l’èxit obtingut en el control de la malaltia en pacients amb leucèmia mieloide crònica. En 1977 va estar nomenat cap de Secció d’Hematologia Clínica de La Fe i en 2006 cap del Servei d’Hematologia.

Sanz va ser responsable del Grupo de Recerca en Hematologia i Hemoteràpia del IIS La Fe, director de l’Àrea Clínica d’Oncohematologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, i catedràtic de Medicina a la Universitat de València, entre d’altres responsabilitats fins la seua jubilació en 2018, passant a ser investigador emèrit, membre del Patronat del IIS La Fe i professor honorari de la Universitat de València.

Acadèmic de Nombre de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, el professor Sanz ha sigut, a més, president del Grupo Español de Transplante Hematopoyético (GETH) y és president del Grup PETHEMA, al qual dirigeix els grups de treball de leucèmia mieloide aguda i d’infeccions en pacients neutropènies.

La seua activitat investigadora ha estat centrada en el desenvolupament del camp de la Hematologia, del qual és pioner en la recerca clínica de noves estratègies en el tractament de la leucèmia. Ha estat revisor de nombroses revistes mèdiques com la revista d’Hematologia i Oncologia, i ha sigut autor de més de 520 articles, més de 100 capítols de llibres i més de 1.100 comunicacions a congressos nacionals i internacionals.