La gira ‘Las pequeñas Europas’ de Escena Erasmus tanca l’edició amb més de 5.300 persones de públic

  • 22 de juliol de 2016
 
Gira 'Las pequeñas Europas'

El programa teatral, ‘Las pequeñas Europas’ d’Escena Erasmus, produït per la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha recorregut 1.858 quilòmetres de la província de València i ha visitat Ademús, el Villar, València, Riba-roja de Túria , Requena, Polinyà de Xúquer, Ontinyent, Quart de Poblet, Fontanars dels Alforins, Camporrobles, L’Eliana, Alzira, Alfarb, Ròtova, Llíria, Vallada, Emperador, Macastre i Gandia.

La quarta edició del programa cultural ‘Las pequeñas Europas’, engegat pel projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València (hi ha implicats tres vicerectorats: Cultura, Projecció Territorial i Relacions Internacionals) i per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, va tancar aquest dimarts passat la seua gira per la província de València amb uns grans resultats de públic i d’acollida. Més de 5.300 persones han vist la gira en les localitats implicades. 

‘Las pequeñas Europas’ pretén que les realitats locals de València gaudisquen d’una jornada d’intercanvi cultural entre els habitants del municipi i el grup europeu d’actors-estudiants amb l’objectiu de realitzar activitats que posen en valor els seus recursos patrimonials i el seu entorn i per estimular la promoció turística i cultural dels pobles i ciutats que els Erasmus visiten. Totes les jornades acaben amb la representació de la producció teatral del projecte teatral europeu Escena Erasmus que es va centrar aquest any en el drama dels refugiats i que portava per títol ‘El circ de la frontera’.

Enguany, la gira ha recorregut 1.858 quilòmetres dins de la província de València i ha visitat les comarques del Racó d’Ademús (Ademús), els Serrans (el Villar), el Camp de Túria (Riba-roja de Túria, L’Eliana i Llíria), l’Horta (València, Emperador i Quart de Poblet), la Plana d’Utiel (Camporrobles i Requena), la Ribera Alta (Alzira i Alfarb), la Ribera Baixa (Polinyà de Xúquer), la Vall d’Albaida (Ontinyent i Fontanars dels Alforins), la Costanera (Vallada), la Safor (Gandia i Ròtova) i la Foia de Bunyol (Macastre). Municipis en què s’ha realitzat tota classe d’activitats, com ara trobades amb associacions, visites guiades de caràcter patrimonial i històric, tours fotogràfics, tallers gastronòmics, rutes literàries, tallers de danses tradicionals europees i jocs infantils europeus.

Els ajuntaments que han acollit la gira han valorat molt positivament aquest programa ja que, com manifestava per exemple l’alcaldessa de Vallada, María José Tortosa: “Volem agrair a la nova Diputació i la Universitat de València que haja fet possible que la cultura arribe a tots els pobles, ja que Escena Erasmus va aconseguir enganxar el públic, entusiasta i emocionat, i donar a conèixer el nostre patrimoni cultural i la nostra acció social com a poble”. Per a Julio Biosca, alcalde de Fontanars dels Alforins, “que un espectacle amb la qualitat artística que ofereix Escena Erasmus faça parada en un poble tan petit com el nostre és una oportunitat única que no hem volgut desaprofitar”. I afegeix: “la temàtica triada, en la qual el nostre poble també s’han mostrat sobradament sensibilitzat, i l’oferta d’activitats que organitzem durant la jornada, van fer que la convocatòria fóra un èxit de participació i d’acolla”.

El circ de la frontera

Enguany, amb el títol de ‘El circ de la frontera’, la representació del projecte Escena Erasmus ha retratat el drama dels refugiats a les fronteres d’Europa, però també al·ludeix a molts dels processos de migració forçosa que s’han donat arreu del món. Un muntatge que parteix del llenguatge còmic del circ-teatre per retratar una realitat molt amarga. En l’elaboració d’aquest espectacle han participat set dramaturgs valencians de diferents generacions i estils: Manuel Molins, Maribel Baiona, Jacobo Pallarés, Guada Sáez, Mertxe Aguilar, Daniel Tormo i Anna Marí, que signa la direcció de l’espectacle. El muntatge ha estat protagonitzat per dotze actors i actrius de vuit nacionalitats diferents: Espanya, Alemanya, Bèlgica, Grècia, Estònia, Regne Unit, Itàlia i Xile. 

L’arbre d’Europa ja creix a Macastre

Dins de les activitats socials i culturals organitzades per ‘Las pequeñas Europas’, va destacar una per sobre de totes: la plantada de ‘L’arbre d’Europa’ al paratge de la Fuente del Bolot de Macastre, una de les localitats afectades fa quatre anys per l’incendi que va devastar milers d’hectàrees. L’equip d’Escena Erasmus hi va plantar una olivera al costat dels habitants del municipi. Una olivera, que en paraules dels seus directors, Anna Marí, Daniel Tormo i Josep Valero, simbolitza “la robusta esperança de Macastre i d’Escena Erasmus perquè el projecte europeu arrele i cresca a partir dels valors que defensa el programa Las pequeñas Europas: una Europa de la cultura per als ciutadans i respectuosa amb el territori”.

Per a l’alcaldessa de Macastre, María José Casero: “Escena Erasmus té la valentia de no quedar indiferent davant fets que requereixen un gran compromís: la recuperació ecològica després d’una catàstrofe mediambiental i la reconstrucció del projecte europeu, fet fallida per les fronteres de la insolidaritat.”

En l’acte simbòlic de la plantada també va ser present el secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí, que va valorar el projecte Escena Erasmus com un dels projectes impulsats per la joventut “més interessants de la Comunitat Valenciana i d’Europa” per la seua contribució. Escena Erasmus va guanyar el Tercer Premi Europeu Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu el 2011. 

L’organització de ‘Las pequeñas Europas’ ja treballa en la pròxima edició amb novetats de format i de participació dels pobles interessats.