González-Páramo: «Les institucions europees han d’acostar-se als ciutadans»

  • Administració Central Fundació ADEIT
  • 27 de setembre de 2017
 
ImatgeGonzalezParamo

Les recents eleccions alemanyes han tancat el cicle electoral enguany a Europa. Amb el euroescepticisme contingut en les urnes, a la Unió Europea li toca «acostar les institucions europees als ciutadans». «Els europeus han de sentir que trien, participen, influeixen i entenen les normes europees», va dir José Manuel González-Páramo, conseller executiu de BBVA, en una ponència sobre ‘La nova Europa: reptes i oportunitats’ organitzada per la Fundació Universitat-Empresa ADEIT.

José Manuel González-Páramo considera necessari que els processos de presa de decisió en la Unió es duguen a terme amb la major transparència i una adequada comunicació. En el seu discurs a València, el conseller executiu de BBVA va destacar que, després de dos anys en els quals «Europa ha sigut posada a prova, tenim una finestra d’oportunitat per a avançar cap a una major integració europea». En la seua opinió, la clau és que els països que conformen la Unió Europea afronten els desafiaments actuals amb un esforç comú per a recobrar la confiança de l’opinió pública.

«Les autoritats europees han de, a més, reconduir una sèrie d’inquietuds que han sorgit en els ciutadans», va destacar. Entre elles es troben la seguretat i les fronteres, la defensa, la globalització i el canvi climàtic. En aquest sentit «és fonamental explicar que la globalització és positiva». Per aquesta raó, «la UE ha de seguir impulsant acords comercials amb els grans mercats mundials, al mateix temps que protegeix sectors estratègics per a la seua economia i els seus ciutadans». A més, el conseller executiu de BBVA va demanar a Europa que continue aplicant els protocols dels acords de París sobre canvi climàtic i millore l’eficiència energètica.

Així mateix, va cridar l’atenció sobre la «bretxa de desigualtat econòmica i social entre estats». Aquestes divergències, va explicar, dificulten la gestió d’economia, el creixement equitatiu en la zona de l’euro i l’acord sobre els interessos comuns d’Europa.

2017, any electoral

El conseller executiu de BBVA va recordar que l’any 2017 ha sigut molt intens, perquè en països clau com Holanda, França i Alemanya (tres dels sis fundadors de la Unió Europea) – existia l’amenaça real que partits amb ideals contraris als principis comunitaris pogueren arribar a llocs de rellevància política. Però el euroescepticisme només ha sigut un dels riscos interns d’Europa. A eixe cal sumar-li les migracions i el brexit.

No obstant açò, va destacar, en els últims mesos la situació ha canviat a millor. Als resultats electorals favorables a l’europeïsme cal sumar que les negociacions del brexit s’han encarat des de la unitat i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fallat a favor d’un repartiment just de refugiats en els països europeus. I, sobretot, els països més rellevants de la Unió, entre ells Espanya, treballen amb impuls renovat per a pujar de nivell en la integració europea.

En la seua opinió, Europa és relativament més optimista que fa uns mesos. En conseqüència, va afirmar, s’obri una finestra d’oportunitat per a afrontar els reptes que ens queden per a avançar cap a una major integració europea: «ara ens hem de preguntar què Europa volem en deu anys».

Després de la seua intervenció González-Páramo va iniciar un col·loqui amb Javier Andrés, catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i Rafael Juan, conseller delegat de Dulcesol, els qui van acompanyar al ponent durant la conferència. Com a president de la Fundació Universitat-Empresa, Juan Manuel Pérez-Mira va voler destacar el paper d’ADEIT com a «punt de trobada entre membres del sector empresarial valencià i de la Universitat», al mateix temps que va subratllar la importància d’abordar temes de màxima actualitat com és el futur d’Europa. Aquesta sessió s’emmarca dins Les Conferències d’ADEIT, un cicle de debats vinculats amb el sector empresarial i la comunitat universitària.