El Grup de Dansa de la Universitat i l’Acadèmia Capella de Ministrers inauguren el festival Serenates amb l’espectacle ‘Abans de la llum’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 25 de juny de 2021
 
Grup de Dansa de la Universitat de València.
Grup de Dansa de la Universitat de València.

El Grup de Dansa de la Universitat de València i l’Acadèmia Capella de Ministrers (Acadèmia CdM) s’encarregaren d’inaugurar dijous, 24 de juny, a les 22 hores, la programació de Serenates, que tindrà lloc al Claustre del Centre Cultural La Nau fins a l’1 de juliol. El festival, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, celebra el seu 34é aniversari amb huit nits de concerts de diferents estils.

Serenates va arrancar aquesta edició amb l’estrena de l’obra ‘Abans de la llum’, un espectacle que va generar gran expectació i per al qual s’exhauriren les entrades el primer dia i la Nit de Sant Joan, aquesta última adreçada a la comunitat universitària. ‘Abans de la llum’ és una producció pròpia per al festival que tracta, a través de la poètica de la dansa i la música, totes les experiències per les quals han transitat les huit dones protagonistes d’aquest espectacle: Laura Domingo Font, Eva Serna García, Mar Sanjuán Santonja, Alba Fernández Martín, Natalia Martínez Tamarit, Ana Cembrero Coca, Paula Mellado Cárcel i Paula Segura Lacasa. En aquest temps fosc, on sembla que no arribarà mai l’alba, elles narraren en primera persona la línia que va de la desesperança a l’esperança, de les tenebres a la llum, amb música tradicional andalusí, fandangos, cantigues i, a vegades, a través d’un silenci on la dansa omplia l’escena i conqueria a un mut públic en el Claustre.

“Vaig demanar a les ballarines que em narraren una experiència bona i una altra de dolenta per les quals havien passat durant aquest temps de pandèmia, i a través d’aquestes dues experiències hem creat un camí escènic per a cada història. L’estructura es basa en el relat de cada ballarina i el seu trànsit vital per aquesta experiència”, explica Toni Aparisi, director del Grup de Dansa de la Universitat de València. I explica que el nom de l’espectacle és una metàfora de tot aquest temps fosc que hem viscut i del qual comencem a eixir.

“El repertori ens porta per un camí d’emocions, ja que el que es proposa és un record de la situació que ens està tocant viure aquest últim any. L’experiència ha estat molt productiva i enriquidora per a totes dues parts”, comenta Onofre Serer, un dels tres membres de l’Acadèmia CdM i percussionista, que va actuar junt amb Julia Chiner, viola da gamba i Aziz Samsaoui,  qanun i direcció.

Les dues formacions han subratllat que actuar en un espai com el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València “és impressionant”. “Un lloc que ja convida a la contemplació i que té tanta història és un extra per a qualsevol intèrpret de dansa. Encara és més imponent. Personalment ha sigut un luxe poder viure aquesta experiència amb els músics de Capella de Ministrers ”, conclou Toni Aparisi.

Capella de Ministrers canalitza la seua dimensió pedagògica amb l’Acadèmia CdM de música antiga dirigida a joves intèrprets i estudiants perquè adquirisquen experiència i s’integren en el món professional. L’Acadèmia CdM és un taller en residència, en la línia de l’experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música del passat amb criteris històrics. Es tracta de recrear el tipus de treball davant la música de l’edat mitjana, el Renaixement o el barroc.

El Grup de Dansa de la Universitat de València va nàixer el curs 2017-2018. És el grup més jove de les formacions universitàries que integren l’Àrea d’Arts Escèniques i en les seus actuacions ha demostrat una qualitat extraordinària. En l’actualitat és dirigit per l’intèrpret, coreògraf i director d’obres de dansa contemporània Toni Aparisi. Amb una amplíssima formació, que va des de l’art dramàtic, la perfomance, la dansa contemporània i les arts marcials, en la seua trajectòria destaquen diversos guardons, entre els quals es troben tres premis Max ––—millor intèrpret per ‘Alma (2007), millor Intèrpret per ‘Pinoxxio’ (2016) i millor coreografia per ‘ Pinoxxio’ junt amb Rosángeles Valls (2016)—, quatre premis Abril al millor intèrpret masculí de dansa i diversos guardons al millor ballarí en els premis de les Arts Escèniques Valencianes i en altres certàmens. Actualment és candidat als premis Max com a millor intèrpret masculí de dansa per ‘Atman, el comiat’.

Al llarg de més de tres dècades, el festival Serenates ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, hi participen l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

Més informació: