El guru Richard M. Stallman analitza l’ètica del software lliure en una conferència

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de novembre de 2018
 
Richard M. Stallman (foto: http://www.stallman.org).
Richard M. Stallman (foto: http://www.stallman.org).

Richard M. Stallman, el fundador del moviment del programari lliure en els anys 80, pronunciarà la conferència “Software lliure en l’ètica i en la pràctica” aquest dimarts 27 de novembre a les 18 hores (accés a les 17:30 hores) en la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

L’acte ha sigut organitzat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, Open Xarxes Coop. V. i l’associació GNU/Linux València.

L’ETSE-UV celebra els 25 anys dels estudis d’enginyeria en la institució acadèmica amb una sèrie d’actes, entre ells aquesta conferència de Richard M. Stallman (RMS), qui s’autodefineix com “un desenvolupador de software i un activista de la llibertat del software”. Stallman tingué en la dècada dels 80 la visió d’imaginar el concepte de programari lliure i fou l’impulsor d’aquesta idea.

Amb el seu peculiar sentit de l’humor, el ponent explicarà les metes i la filosofia del moviment que propugna, i l’estat i la història del sistema operatiu GNU, el qual, juntament amb el nucli Linux, és actualment utilitzat per milions de persones en tot el món i amb llibertat per a copiar-lo, fer-hi canvis i distribuir-lo. El seu ús va des de l’àmbit més domèstic, fins al seu treball en empreses i institucions. La conferència s’impartirà en castellà.

L’ETSE-UV, ubicada en el Campus de Burjassot-Paterna, reuneix les titulacions i especialistes de la Universitat de València en diversos àmbits de l’enginyeria com Informàtica, Multimèdia, Telemàtica, Electrònica de Telecomunicació, Electrònica Industrial i Enginyeria Química, així com els nous estudis en Ciència de Dades.

L’activitat de Richard M. Stallman es va iniciar el 1983 amb el desenvolupament del projecte GNU, el qual va donar lloc al final dels 80, al primer sistema operatiu completament lliure. El 1985 va promoure la funció de la Free Software Foundation (FSF, https://www.fsf.org), una organització sense ànim de lucre amb la missió de promoure la llibertat dels usuaris d’ordinador i promoure el software i la documentació gratuïta. Aquesta organització va promoure la creació de comunitats de desenvolupament de programari aprofitant les oportunitats que oferia Internet.

RMS ha rebut nombrosos premis d’importància en el camp de la informàtica com són el premi Grace Hopper de l’ACM (ACM Grace Hopper Award), una beca de la Fundació MacArthur, el premi Pioner de la Fundació Frontera Electrònica, i el Premi Takeda per Millora Social/Econòmica. Stallman també ha rebut doctorats honoris causa de quasi una vintena d’universitats, i ha ingressat en el Saló de la Fama d’Internet.

 

Més informació:

Richard M. Stallman: http://www.stallman.org

ETSE-UV. Universitat de València: http://etse.uv.es

Unitat de Cultura Científica i de la Innovació: https://www.uv.es/cdciencia

 

Imatges: