L’historiador Francisco Espinosa Maestre parla en La Nau sobre el gran secret de la repressió franquista

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 14 de juny de 2019
 
Imagen de la noticia

L’historiador Francisco Espinosa Maestre va participar dijous, dia 13 de juny, en el Fòrum de Debats de la Universitat de València amb la conferència 'La represión: el gran secreto del franquismo. Una cuestión pendiente (1936-2019)'. L’acte, que va tenir lloc al Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València, a les 19 hores, va ser presentada per l’historiador i exrector de la Universitat de València Pedro Ruiz.

La dictadura franquista es va instaurar amb un colp militar parcialment fallit, que va acabar en guerra, i amb un pla d’extermini que es va prolongar huit anys (1936-1944). Malgrat els treballs portats a cap des de la Transició encara no s’ha arribat al fons d’aquesta qüestió. L’objecte de la conferència és mostrar el llarg camí recorregut en aquest camp des de 1936 fins a l’actualitat, amb els seus assoliments i les seues manques. I tot això en la creença que el coneixement del passat ha de formar part del present.

Sobre Francisco Espinosa Maestre

Villafranca de los Barros (Badajoz, 1954). Historiador i doctor en història, coordinador científic del projecte Todos los nombres (2005-2010), autor de l’Informe sobre la represión franquista (2008), que es va incorporar a la causa oberta pel jutge Baltasar Garzón, i membre de la comissió que el va assessorar. Les seues recerques s’han centrat en la segona República, en el colp militar de juliol de 1936 i en les seues conseqüències al sud-oest d’Espanya, i en la forma com la societat espanyola ha abordat i guardat memòria d’aquells fets, amb especial atenció a les dificultats d’accés a la documentació.

Entre les seues obres cal destacar Lucha de historias, luchas de memorias. España, 2002-2015 (2015), Callar al mensajero. La represión franquista, entre la libertad de información y el derecho al honor (2009), Contra el olvido. Historia y memoria de la guerra civil (2006) y La columna de la muerte. El avance del ejército franquista de Sevilla a Badajoz (2003).