Homenatge al matemàtic Vicent Caselles, a la Nau

  • Gabinet de Premsa
  • 21 de maig de 2019
 
Detall de la coberta del llibre.
Detall de la coberta del llibre.

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir aquest dimarts (21 de maig) un homenatge al matemàtic Vicent Caselles, qui va morir el 2013. Durant la sessió es presentaren els llibres ‘Vicent Caselles. Matemàtica i passió’ i ‘La conjectura Canamel’.

En l’homenatge participaren Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Joan Monterde, degà de la Facultat de Matemàtiques; Juan Bisquert, director de l’Institut de Recerca de Materials Avançats de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló; i Marina Murillo, professora d’Anàlisi Matemàtica a la UJI.

Vicent Caselles, titulat per la Universitat de València, va ser un matemàtic d’una considerable influència i un gran reconeixement internacional. Les seues contribucions innovadores en diversos camps de coneixement fonamental i aplicat, i la seua labor formadora no sols han sigut extraordinàries, sinó també un exemple de forma de ser i de fer.

El llibre ‘Vicent Caselles. Matemàtica i passió’ representa un homenatge a una figura que va marcar la vida de familiars, amics, estudiants i a tothom que s’aproximava a la seua figura.

Caselles (Gata, 1960-2013) estava interessat tant en problemes relacionats immediatament amb aplicacions molt concretes com en problemes molt fonamentals en la teoria d’equacions en derivades parcials, en el càlcul de variacions i en l’anàlisi funcional. Va tenir aquesta notable capacitat, a partir d’un problema concret, per proposar una modelització intel·ligent i desplegar una gran varietat d’eines teòriques i numèriques per superar-les. Cal destacar els seus treballs sobre serps geodèsiques (o contorns actius), un algorisme que forma avui una part integral del programari de processament d’imatges que utilitzen diàriament els professionals de les tècniques d’hospital.