Homenatge al professor Ernest Lluch en el 19é aniversari de la seua mort

  • Gabinet de la Rectora
  • 12 de desembre de 2019
 

La Universitat de València i la Generalitat han ret homenatge al professor i catedràtic d’Economia Ernest Lluch quan es compleixen 19 anys del seu assassinat per la banda terrorista ETA.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i el degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, han assistit hui dijous 12 de desembre a l’homenatge al professor de la Universitat Ernest Lluch. L’acte ha tingut lloc al carrer que porta el seu nom i que es troba situat al costat de la Facultat d’Economia, al Campus de Tarongers.

La rectora M. Vicenta Mestre ha rememorat la persona d’Ernest Lluch ‘en un context de gran tensió territorial ara a Espanya i Catalunya, on precisament va ser assassinat, Lluch deuria ser símbol de record, memòria i de cohesió, davant el que la tensió i la violència poden fer en una societat’.

Per la seua part, el conseller Vicent Soler ha recordat el paper d’Ernest Lluch en la construcció de la Facultat d’Economia als seus inicis i ‘la defensa apassionada que va fer Ernest Lluch, i que malauradament li va costar la vida, en pro de la democràcia, l’autogovern, el diàleg, la reflexió i el respecte, uns valors perennes que els que el varen matar no es varen adonar que matant-ho, no mataven les seues idees’.

‘Amb aquest modest acte d’homenatge, volem mantindre viva la figura d’Ernest Lluch i tot el que representa en la memòria col·lectiva de la societat valenciana’, ha destacat el degà José Manuel Pastor. Pastor, qui també ha recordat els altres professors de la Universitat assassinats per ETA, Francisco Tomás y Valiente i Manuel Broseta, ha posat en valor el llibre de Lluch ‘La via valenciana’, un estudi detallat sobre l’economia valenciana en la dècada dels 70.

A l’homenatge també han assistit el secretari autonòmic d’Universitats, Rafael Tabarés, la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Belén Cardona, el vicerector d’Estratègia, Qualitat i Tecnologies, Joaquin Aldás, el gerent de la Universitat, Juan Vicente Climent, els degans de les Facultats de Dret, Javier Palao, de Ciències Socials, Albert Moncusí, i de Magisteri, Oscar Barberà, així com nombrosos membres de la comunitat universitària.

Abans de l’acte cívic, la sala Ignasi Villalonga de la Facultat d'Economia ha acollit a les 12:30h l’acte acadèmic en record d’Ernest Lluch. Sota el títol ‘Diàlegs. La via valenciana 2019: els reptes fonamentals’, els ponents Francisco Pérez García, catedràtic d’Anàlisis Econòmic de la Universitat,, i Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat, han debatut i analitzat sobre aquest tema.

El professor i catedràtic de la Facultat d’Economia, Ernest Lluch, va ser assassinat el 21 de novembre del 2000 per la banda terrorista ETA a la seua casa de Barcelona. Ernest Lluch va destacar com un gran defensor del diàleg i la llibertat, i en concret, en el cas del conflicte basc, partidari d’establir ponts com a instrument per aconseguir el respecte als drets humans i la pacificació del País Basc.

Arxivat en: Institucional